От Патриотичния фронт поискаха глоби за носене на бурки

Патриотите са категорични, че бурките не са традиция сред изповядващите ислям в България

20.04.2016 | 12:44 Редактор: Мария Аладжова
От Патриотичния фронт поискаха глоби за носене на бурки

Затвор и глоба за носене на бурка. Това поискаха депутати от Патриотичния фронт, като внесоха в парламента изцяло нов Закон за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето. Това може да е бурка, фередже, никаб, яшмак.

Според съпредседателите на ПФ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов жените, които носят бурки у нас, го правят заради пари.

"Това облекло е характерно за Персийския залив, а не за традиционно изповядващите ислям в България. Това, че в последните години някои се забулват, е мотивирано финансово", коментира Каракачанов, цитиран от Dnes.bg

Предложението на ПФ за забрана за носенето на бурки се отнася до обществени места без джамиите, но в същото време засяга и мигрантките и временно пребиваващите у нас мюсюлманки.

Наказанието при първо нарушение на разпоредбата за забраната е глоба от 200 лева, а при всяко следващо е 1500.

По-сериозни са санкциите за тези, които принуждават жените да се забулват. 

Предложението на Патриотите при този случай е затвор до три години и глоба от 3 000 лева. Ако пък мюсюлманката е малолетна, тогава затворът е до 5 години, а глобата – до 10 000 лева. Тези разпоредби са внесени като предложения за поправки в Наказателния кодекс.

Според Патриотите носенето на покривала, които закриват лицето, са против светските закони на страната, а освен това реалните подбуди за тази демонстрация не са религиозни, а чисто политически. 

Шест страни от Европа - Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, вече забраниха носенето на бурки, допълни Каракачанов. 

Той припомни, че забулването пречи на идентификацията на хората, което пък завишава риска от пробив в сигурността и терористични актове от жени камикадзе.

/Снимка: Dnes.bg/