Пазарджиклии застанаха твърдо зад забрана на бурките

Обединяват проектите на НФСБ и екипа на кмета Тодор Попов

22.04.2016 | 16:00 Редактор: Тодор Петров
Пазарджиклии застанаха твърдо зад забрана на бурките

Пазарджиклии единодушно се обявяват за забраната на бурките на публични места, макар да има разногласия за това дали тя да бъде пълна или в по-деликатен вариант. Това стана ясно на общественото обсъждане на двата варианта за промени в Наредбата за обществения ред, предложени от екипа на кмета Тодор Попов и от съветниците от Националния фронт за спасение на България. Към темата бе проявен силен интерес, за дискусията дойдоха десетки хора, повечето – жители на ромския квартал „Изток”, съобщи "Дарик".

В началото на срещата се разбра, че Областната дирекция на МВР е изпратила становища за двата проекта. В едното от тях, явно отнасящо се за внесеното предложение от съветниците от НФСБ, се казва: „Считаме че предложението „Забранява се носене на публични места на облекло или части от облекло, което прикрива изцяло или отчасти лицето и/или пречи за идентификация или разпознаване на лицата...“ изцяло кореспондира с вменените ни функционални задължения по установяване на самоличността на лица, разкриване и документиране на престъпления или нарушения на обществения ред и превенция”.

В другото становище, за проекта за решение, внесен от кмета Тодор Попов, освен че се одобрява текста, от полицията препоръчват към него да се добавят в проекта и цитираното по-горе, както и да се конкретизират изключенията. Благо Петров, един от авторите на по-строгите мерки, каза, че от НФСБ са изпратили предложението си и до други институции, повечето от които вече са изпратили положителни становища. До дни се очаква и това на прокуратурата.

Съветниците се обединиха около идеята двата проекта да бъдат обединени в един, който да вземе предимствата им, но в същото време да е така разработен, че да не прекрачва европейските норми и да не може да бъде атакуван като дискриминационен. Очаква се общият проект да бъде готов преди сесията на Общинския съвет, насрочена за 27 април.