До 30 км/ч в центъра на София от есента

Столична община изгражда „успокоени зони“, първата е между бул. „Христо Ботев“ и бул. „Васил Левски“

16.04.2016 | 09:05 Редактор: Тодор Петров
До 30 км/ч в центъра на София от есента

Столичната община се захваща с нова непопулярна идея, след като преди дни при цената на билета за градския транспорт да стане 1,60 лв. От есента максималната скорост на движение по централните столични улици става 30 км/ч. Това предвижда проект за изграждането на първата в града "успокоена зона". В нея ще се осъществява съвместно велосипедно и автомобилно движение. 


Цялостната реализация ще приключи в края на 2018-а година, когато трябва да бъде завършено и дългочаканото обновление на зоната около ул. "Граф Игнатиев" и площадите "Гарибалди", "Славейков" и "Патриарх Евтимий". За нововъведението съобщи зам.-кметът Любомир Христов, цитиран от "Дарик”.

„Първата "успокоена зона" в София се предвижда да бъде обособена между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", ул. "Леге", бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски", обясни зам.-кметът.

Той допълни, че целта е да се осигури максимална безопасност на движението на велосипедистите. Христов съобщи, че предстои да бъде осигурено или обозначено трасе за велосипедисти чрез полагане на маркировка на пътното платно, или там, където габаритите на улицата са значително по-тесни, велосипедистите да се движат на пътното платно заедно с автомобилите,.

„Успоредно с проектирането на "успокоената зона" ще тече и обновлението на зоната около "Графа", допълни зам.-кметът.

Коментарите в репортажа на Васил Детелинов.