Софиянци протестират срещу поскъпването на билетчето

Недоволните са се събрали пред Столична община

01.04.2016 | 19:29 Редактор: Ирина Георгиева
Ива Григорова

Софиянци протестират срещу предложението за по-висока цена на билетчето за градския транспорт. Недоволните са се събрали пред Столична община.

"Около 100 души са се събрали. Чуха се скандирания "Мафия". Според повечето хора тук планираното поскъпване на еднократния билет за градския транспорт е необосновано, защото услугата не е качествена", съобщи репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова. 

Основният аргумент на вносителите на предложението от ГЕРБ е, че по този начин ще се преборят гратисчиите. Представителите на левите партии в Общинския съвет, а именно БСП и АБВ са против тази идея.

"Трябва да сме наясно какво искаме да постигнем. Ако искаме да се борим с гратисчиите увеличаването на цената не е начинът. Има доказани европейски практики за контрол над пътниците, а именно различни примери - като влизане от предна врата, контрольор във всяко превозно пътно средство. Това са доказани и ефективни методи за преборване със задълбочаващия се проблем", коментира представител на АБВ в Общинския съвет Тодор Цанев.

Може да се помисли и за нова система за таксуване - едночасов билет, който е по-справедлив спрямо пътуванията на гражданите, предложи Цанев.