Метрото ще заема 45% от градския транспорт през 2019 г.

Третата линия на подземната железница ще намали с 20% трафика в районите, в които минава

29.03.2016 | 11:21 Редактор: Луиза Божинова
Метрото ще заема 45% от градския транспорт през 2019 г.

През 2019 година метрото ще заема 45% от дела на градския транспорт. Oт някoлко години работим активно по отношение на модернизацията му. Нещо, което е в нашите директни възможности. Има резултати, които надявам се, всички виждат.

Това каза столичният кметът Йорданка Фандъкова по време на дискусия на тема "Зелени инвестиции- бизнес перспективи пред социалноотговорните компании", предаде Фокус. 

"На първо място това е проектът за разширението на метрото. За много кратък период от време, за няколко години, успяхме да удължим метрото с над 20 км и това веднага даде своите ефекти", уточни Фандъкова. "Спестихме почти 2 млн. км годишен автобусен пробег с изграждането на тези 21 км метро и 75 хил. тона годишно вредни емисии", подчерта тя. 

Фандъкова каза, че с третата линия на метрото ще се спестят 90 хил. тона вредни емисии на година и с 20% ще се намали трафика в районите, в които минава метрото. Над 450 хил. души дневно ще използват метрото, като в момента 350 хил. граждани ежедневно го използват. 

"През миналата година на форума на световните лидери в Париж за първи път бяха поканени да участват кметовете на големите градове в целия свят, не само на столиците. Всички се обединихме около голямата цел за намаляване с 20% на вредните емисии до 2020 година", каза още Йорданка Фандъкова.

Кметицата заяви, че съвместно с Химикотехнологичния университет, Техническия университет и БАН в момента се разработва нова програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух. 

"На територията на цялата Столична община осъществяваме мониторинг в 7 автоматични измервателни станции, за които отговаря Изпълнителната агенция за околна среда", посочи кметът.

По отношение на тролеите в столицата, кметицата каза, че 90% от тролейбусите са обновени. Новите тролеи спестяват 15% от енергията, която преди това са потребявали старите.

Що се отнася до автобусите, има осигурено финансиране на 140, очаква се доставката на 110 нови и се провежда процедура за още 30. 

"Закупихме първите нови трамваи и 126 газови автобуса, които вече се движат по улиците на София", каза Йорданка Фандъкова. "Целта е през 2019 година средната възраст на автобусите да бъде между 5 и 7 години.", поясни тя. "До момента изградихме изцяло и обновихме 130 км улици и булеварди и изградихме 19 км нови улици, както и 5 кръстовища на 2 нива, които също чувствително намалиха трафика", каза още Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет съобщи, че има получени средства и готови проекти за цялостно обновяване и изграждане на нови 70 квартални улици на територията на цяла София. 

"Заложили сме цялостна реконструкция на бул. "Владимир Вазов", разширяване и реконструкция на бул. "Монтевидео" в Овча купел, изграждане на ул. "Обиколна" в кв."Дружба" и цялостни реконструкции, заедно с обновяване на трамвайните релси на бул. "Витоша" от бул. "България" до Южния парк, също така ул. "Козлодуй", заедно с реконструкция на трамвайните релси", подчерта столичният кмет. 

Тази година завършва системата за управление на трафика, с която автобусите и тролейбусите  ще могат да спазват трафиците си и по този начин да бъдат по-удобни за гражданите.