Цената на билетчето скача! От 1 юни ще се возим за 1,60 лв.

Целта е да се насърчи използването на дългосрочни документи за пътуване

25.03.2016 | 14:02 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR

Предлагаме цената на картата на еднократно пътуване да стане 1,60 лв., съобщи на пресконференция днес Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Целта, по думите му, е да се насърчи използването на дългосрочни документи за пътуване.

"Цените на всички абонаментни карти запазват своята стойност", обеща още той. Все пак финалното решение за скока в цената ще е на общинарите от СОС.

Още по темата

Преди дни от ЦГМ посочиха, че планират скок в цената до 1,50 лева, но от догодина, днес обаче плановете на дружеството придобиха нови измерения.

Арнаудов посочи, че предложението им е от 1 юни картите за еднократно пътуване да станат 1,60 лв., а талонът от 10 билетчета от 8 да скочи на 12 лв.

Предлага се въвеждането на месечна карта на стойност 43 лева за метро и 1 линия наземен транспорт , както и тридневна карта за всички линии за 10 лева. Ще има и нова карта "София" за 20 лева, предназначена за туристите и гостите на София.

По сметки на ЦГМ бщата сума за финансиране на транспорта в столицата за 2016 година е 283 милиона лева, а изминаването на 58 596 хиляди км е поставената задача, която трябва да бъде изпълнена за годината.

"Съществуващото разпределение на пътуванията в столицата показва относителен дял от 15% използване на единични билети, 23% за абонаментни карти по редовната тарифа и 62% преференциална карта, които дават една значителна отстъпка за пътуващите", отбеляза Арнаудов, като подчерта, че целта на предложенията за по скъп билет, е да се стимулира именно използването на абонаментните карти.

Шефът на ЦГМ обясни на журналистите, че стойността на едно пътуване с месечна карта за наземен транспорт излиза 44 стотинки, а за метро - 38 стотинки.

"Новата тарифна политика е насочена, така че да отговаря на нуждите на транспорта. Насърчаваме използването на по-дългосрочни документи. Искаме да подчертаем, че предлагаме цените на всички абонаментни карти да запазят своята стойност", отбеляза Симеон Арнаудов.

Четете още новини в Dnes.bg