Проучване: В България по-здрави са образованите хора

70% от анкетираните се чувстват много добре здравословно, най-болни са португалци, унгарци и хървати

07.04.2016 | 13:08 Редактор: Тодор Петров
Проучване: В България по-здрави са образованите хора

Около 70% от българите оценяват здравословното си състояние като "добро или много добро", отчитат данни на НСИ за самооценката на здравето на сънародниците ни като цяло. За 20 на сто от тях здравословното им състояние е задоволително, а за около 10 на сто - лошо или много лошо. 

Тези статистически данни се потвърждават и от последен анализ на Евростат за самооценка на здравето на гражданите на възраст между 25-64 години от 28-те страни-членки на ЕС, информира Dnes.bg.

Според европейската статистика, самооценката на здравето като модел, има пряка зависимост и от степента на образованост на европейците. Така повече от 85 на сто от сънародниците ни, които са с високо образование - дават "добра или много добра" самооценка на здравословното си състояние.

Хората с ниско образование у нас отчитат и по-ниско ниво на здравния си статус - едва около 65 на сто от сънародниците ни с ниска степен на образование отчитат като положително здравословното си състояние. Българските мъже са по-склонни да възприемат положително здравния си статус - около 70 на сто от сънародниците ни оценяват здравето си като "добро или много добро" - докато при дамите този показател е 62 на сто.

Според анализа на Евростат - двама от трима души от близо 520 милионното население на ЕС възприемат здравето си като "добро или много добро".

Най-висок е процентът на хората с положителна нагласа към здравето си в Гърция, Швеция, Ирландия и Швейцария - по над 80 на сто. Там всеки 8 от всеки 10 души се чувстват добре и определят като положителен медицинския си статус.

Най-ниска е самооценката на здравето на хората между 25-64 години в Португалия и Унгария /по 11 на сто/ и Хърватия - 13 на сто.