Офисните болести са пандемията на XXI век, посочиха експерти в ДНЕС

Предаването продължи с теми като архитектурния завет от миналия век, на сафари в Африка и магията на пеперудите

31.03.2016 | 14:24 Редактор: Ирина Георгиева
Офисните болести са пандемията на XXI век, посочиха експерти в ДНЕС

От Мартина Ганчева

Движението - извор на здраве

Навярно сте чували за следната зависимост: "Движението по своето въздействие е в състояние да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят въздействието на движението". Неслучайно нашето добро здравословно състояние е неразривно свързано с движението. Продължителната работа в офиса и заседналия начин на живот водят до апатия, депресия и до редица болести на тялото. Кои са най-честите професионални заболявания?

Неподвижността по време на работа, често пъти повече от 8 часа на ден, води неусетно до тежки заболявания, свързани със сериозни промени в костно-мускулната система. Наистина ли офисните болести могат да доведат до инвалидизация и как би могла да помогне физиотерапията? Отговорът даде специалистът д-р Росица Шейтанова.

"Офисните болести са пандемията на XXI век. Поразяват много повече здравето от цигари, алкохол, наркотици. Обездвижването води до болки в кръста, гърба и врата, болки в китките. Затова е хубаво да се практикува спорт – йога, плуване, пилатес, тае бо", подчерта Шейтанова. Тя демонстрира в ефир така наречената дълбокоосцилация. "Гръбнакът е като един централен компютър, от който излизат кабели", допълни тя. 

Архитектурният завет на миналия век

Свикнали сме да се възхищаваме на красотата на старите столици по света, но и София не остава по-назад в класацията. Непосредствено след Освобождението и между двете войни у нас творят някои от най-известните архитекти на Виена, а също строители, склуптори и майстори на живописта от големите италиански школи. Кои са красивите сгради на София, които често подминаваме, без да забележим

След "Лицата на града" станалия емблематичен фотограф Здравко Йончев направи нова изложба - "Архитектурният завет на миналия век" и показа едни от най-красивите сгради - истински архитектурни шедьоври, които за съжаление потъват в руини пред очите ни. Защо Къщата на архитект Фингов вече не е част от изложбата и защо си струва да се борим за наследството си? Отговори фотографът Здравко Йончев. Отношение по темата взе и Делчо Делеч от Сдружение "Трансформатори"

На сафари в Африка

Там времето тече по-бавно. Там усещаш силата на природата, там разбираш колко малки и едновременно големи са хората. Там е безкраят на пустинята, зелените пасища на саваната и огромното слънце, което потъва зад хоризонта, за да изгреят звездите – по-близо, от което и да е друго място на света. Там е Африка.

Историите за Африка са почти толкова стари, колкото и самото човечество, което се е зародило в екваториалната част на този континент преди повече от 3 милиона години. Своята история за Африка разказа колегата спортен журналист Ваня Симонска.

Чао, март!

Шокова промяна на времето настъпи още вчера. След като сутринта прозорците на автомобилите бяха леко заскрежени, в следобедните часове мнозина останаха по къс ръкав. Идва ли същинско лято от 1 април или това е първоаприлска шега, прогноза за следващия месец направи синоптикът Красимир Стоев.

Магията на пеперудите

Най-богатата в България колекция от екзотични препарирани пеперуди на препаратора Петко Петков от Ямбол гостува на Регионален природонаучен музей – Пловдив. Посетителите на музея имат възможност да се насладят на красотата на хиляди екзотични екземпляри, събирани в продължение на години от всички краища на света. Подробностите от директора на музея Огнян Тодоров.

"Кипепео на суахили, Марипоса" на испански, "фарфарела" на италиански, "борболета" на португалски, "фараша" на арабски. Всъщност думичката за пеперуда е весела, красива, звънтяща на всички езици и е символ на женственост, трансформация, воля. Всичко това вдъхновява Нина и Стойка, които демонстрираха в ефир как се правят бижута от хартия и се рисуват тениски. 

Графа в "Българската музика днес"

"Точно в целта!" – така феновете коментираха новия сингъл на Графа "Drama Queen". Музиката, текста и аранжимента на песента са на Влади Ампов, а самият той споделя, че това е една от песните, които е написал на един дъх. Може и да не ви се вярва, но "Drama Queen" e вдъхновена от истинска история, на която Графа става свидетел. За живота, за любовта, за музиката говориха Диди Костова и Влади Ампов в рубриката "Българската музика днес".