ДНЕС започна с полезни съвети как да надвием пролетната умора

... и продължи с богата палитра от теми, сред които - зумба срещу излишни кг, историята на Поли и кое е заболяването на седящите хора?

30.03.2016 | 13:52 Редактор: Ирина Георгиева
ДНЕС започна с полезни съвети как да надвием пролетната умора

От Мартина Ганчева

Как да надвием пролетната умора

Дълго жадуваме първите по-дълги и светли пролетни дни, но когато те най-сетне настъпят, част от нас изпадат в онова състояние на духа и тялото, което наричаме "пролетна умора". Събуждаме се трудно и без енергия, страдаме от понижен тонус и настроение. Често ставаме жертва на инфекциозни или на хроничните си заболявания. Какви са причините и как най-бързо да се преборим?

През зимата тялото ни отделя по-малко хормон на щастието. Това пък се дължи на липсата на хормон на мотивацията. Налице е също увеличаване на отделянето на хормон на стреса. Резултатът – чувстваме се сънливи, по-малко мотивирани, не особено енергични и уморени, особено към края на зимния сезон. Как да победим пролетната умора? ДНЕС потърси експертно мнение от проф. Божидар Попов - председател на Българското дружество по хранене и диететика.

"Ритъмът на живот се променя, когато денят стане по-дълъг. През зимата сме се хранили по-небалансирано. Затова преходът към по-топло време иска пренастройка. Голяма част от населението се чувства нетрудоспособно. Затова е нужно да наблегнем на микронутриенти като витамин С, фолиева киселина, желязо, цинк, калций, магнезий – организмът е чувствителен към липсата им. Препоръчвам по-лека храна през пролетта. Без пържено и панирано. Обилно приемане на плодове и зеленчуци. Движението на открито също помага", обясни проф. Божидар Попов. 

Пролетта има и своите красиви страни. В Япония например това е цъфтенето на черешовите и вишневите дървета. Природен феномен, който привлича огромен брой туристи всяка година. Ето кадри от сезона на "сакура".

Зумба срещу излишни килограми

Не само витамините, но и спортът помага при пролетна умора. Зумбата е такъв вариант. Както и здравословен метод за отслабване. И макар да се практикува повече от нежния пол, расте и броят на мъжете, които тренират зумба. Убедете се сами. 

Историята на Поли

Невероятна е и историята на Поли от София. През 2013 г. тя е едно дебеличко, свито момиче, което взима съдбоносното решение да откаже цигарите. На пръв поглед лесна задача, но със спирането на този вреден навик апетитът й се учеличава тройно. Тогава в главата й светва червена лампичка. "Стреснах се. Помислих си: Боже аз вече съм дебела, тежа колосалните 115 кг, какво ще правя, ако напълнея още", разказва Поли. Това е моментът, който обръща живота й на 180 градуса. Как, разказа тя самата. 

Хемороидите – заболяване на седящите хора?

Българчетата са пети в Европа по затлъстяване. Това обявиха от Европейската академия на науките по хранене. От синдикат "Образование" към КТ Подкрепа твърдят, че основната причина за това се крие в липсата на грижата за здравословното и физическо развитие на децата в предучилищна и училищна възраст. Подробностите от Боби Петров. 

Според статистиката от обездвижването страдат в по-голяма степен мъжете. Жените са по-облагодетелствани, поради вероятността за по-активни движения при извършване на домакинската си дейност. Но проблемите, свързани със застоялия начин на живот, не подминават и тях. Един от рисковете са хемороидите. Как да се справим с това заболяване, обясни д-р Найден Кандиларов.

"Факторите са многообразни – фамилната обремененост е един от тях. През последните години все повече хората търсят такава консултация. Препоръчвам хората с такива проблеми да изключат червеното вино от менюто си, да не консумират пикантно и газирано", подчерта д-р Кандиларов.

Кино и мода

Дизайнерката Вивиан Уестууд чупи всякакви стереотипи, не само на подиума, но и в живота. Обявена за бунтар и основоположник на пънк модата, тя разтърсва из основи консервативните дрескод закони в Англия. И не само.

За поредна пета година София Филм Фест обърна специално внимание на филмите, които съчетават в себе си очарованието на модния свят и забележителния документален поглед към него. Но защо Александър Маккуин разказа Мира Сталева - зам.директор на София Филм Фест. 

Обредни хлябове от Сицилия

Обредните хлябове имат особена роля в сицилианската духовна и световна култура. Това вдъхновява и изложбата, която вчера беше открита в Етнографския музей. Етнографът д-р Иглика Мишкова показа експозицията. 

"Хлябът с формата на бастун е посветен на светеца Свети Йосиф. В земния си път е бил дърводелец. Използват се брашно от твърда пшеница, мас, мая, масло", разкри Мишкова. 

Хоровете на България

Месенето на хляб е една възродена българска традиция. Най-ценните културни богаства съхранява и хор Космически гласове на Ваня Монева. Да си припомним едно изпълнение. 

16 града, над 120 хорови формации, около 2300 пеещи засега са заявили участие в инициативата "България пее". Повече за този любопитен музикален проект разказа д-р Галина Луканова - председател на Българския Хоров Съюз.

Български фотографи заснеха Северното сияние

Северното сияние е в списъка с мечтани дестинации за мнозина. То е един малък каприз на природата, който и осем български фотографи имат възможността да наблюдават и заснемат. Двама от тях гостуваха в ДНЕС - Петър Чолаков и Дамян Хаджииванов.

Кизомба – танцът на любовта

Кизомбата, известна като анголско танго, набира все по-голяма популярност у нас. Чувственият танц е добър начин за поддържане на фигурата и тялото в добра форма. Демонстрираха го двама професионалисти Лора Шумкова – DJ Kizombie и Ашод Арадиан - DJ Ash