НС ще разследва дали Русия и Турция се месят във вътрешната ни политика

Депутатите гласуваха за създаване на временна комисия за целта

19.02.2016 | 13:37 Редактор: Мария Аладжова
НС ще разследва дали Русия и Турция се месят във вътрешната ни политика

Спецкомисия в парламента ще проверява дали има намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика, пише Dnes.bg

Народните представители гласуваха със 126 гласа „за”, 19 – „против”, и 13 – „въздържал се”.

Според тях създаването на подобна комисия се налага поради разгласените през последните седмици в публичното пространство твърдения за намеса на официални представители на Турция във вътрешнополитическия живот на страната ни.

Идеята за комисията дойде от ДПС след скандала с изключването на Лютви Местан от редиците на движението в края на декември миналата година. Тогава премиерът Бойко Борисов се оплака, че турският му колега Ахмет Давутоглу е поискал от него да вземе страната на Местан, но той е отказал да се намесва във вътрешнопартийни проблеми.

По-късно пък в турските медии излезе информация, че има забрана почетният председател на ДПС Ахмед Доган и неговият депутат Делян Пеевски да влизат в Турция, която така и не беше потвърдена официално от властите в южната ни съседка.

Депутатите от комисията ще проверят и твърдения, че определени български политически партии системно прокарват интересите на Русия и са се поставили в услуга на тази държава.

От Патриотичния фронт поискаха комисията, освен намеса на Турция и Русия, да проверява и дали има такова от други страни, но предложението им не беше прието.

Социалистите пък настояха въобще да не се споменават конкретни имена на държави, а да се провери изцяло външната намеса във вътрешните ни работи по принцип.

От „Атака“ настояха в обхвата на комисията задължително да са САЩ и Великобритания, но и това не се хареса на мнозинството.

Според националистката Магдалена Ташева комисията е "законодателно недоносче", защото въпросът е от компетентността на изпълнителната власт, но „външният министър не смее да сложи черен печат на турския посланик, защото го дърпат оттук и оттам“.

Социалистът Таско Ерменков се съгласи с нея и обяви, че България все повече се превръща в премиерска република, а депутатите ще се превърнат с тази комисия за пореден път „в тоалетна хартия“.

Воеводата Красимир Каракачанов защити създаването на комисията с мотива, че тя ще е „обица на ухото за всеки, който си мисли, че България е разграден двор и може да прави каквото си иска, да лобира, да се намесва във вътрешните роботи на България“.

Председател на временната комисия ще е Валентин Радев от ГЕРБ. Другият представител на ГЕРБ в комисията ще е Димитър Лазаров. От БДЦ излъчиха Красимира Ковачка и Светлин Танчев, от ДПС Мустафа Карадайъ и Камен Костадинов, от БСП Атанас Зафиров и Филип Попов, от ПФ Красимир Каракачанов и Димитър Байрактаров, от „Атака“ Магдалена Ташева и Станислав Станилов, от АБВ Георги Кючуков и Светослав Белемезов.

Реформаторите обявиха, че ще преценят дали да участват, защото не са били поканени да са сред вносителите на предложението.

Чуйте още от коментарите в Народното събрание: