Кристалина се оттегля от битката за ООН?

Еврокомисарката обяснила мотивите си на Борисов

08.02.2016 | 16:49 Редактор: Ирина Георгиева
Кристалина се оттегля от битката за ООН?

Една от политическите драми пред управлението в България – кого да номинира за поста председател на ООН, е на път да намери своето решение.

В телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, еврокомисарката Кристалина Георгиева, която е и зам.-шеф на ЕК, е обявила, че ще продължи да изпълнява функциите си в ЕК.

Още по темата

От правителствения пресцентър съобщиха с писмо до медиите, че Георгиева е уверила премиера, че "политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер".

Преди дни премиерът Борисов обяви, че до края на март страната ни ще номинира своя човек  за един от най-престижните постове в света.

"Водим разговори с дипломати от много страни. Знаете, че накрая ще гласуват малко държави. Искам да сме сигурни, че когато излъчим кандидат, той ще бъде подкрепен от всички", каза Борисов.

Премиерът изрази надежда в скоро време разговорите да бъдат завършени.

"До края на март имаме срок. Основните кандидати чакат. Ще бъдат пуснати, като във всяко едно състезание, когато се поизтощят другите", разясни Борисов, но отказа да уточни коя от двете българки, спрягани за поста - Ирина Бокова или Кристалина Георгиева, ще бъде номинацията на правителството.

Сега обаче става ясно, че Георгиева остава в ЕК и вероятно шефката на ЮНЕСКО ще се бори за ООН.

Припомняме ви, че номинацията на кабинета на Пламен Орешарски - Ирина Бокова, все още не е подкрепена от правителството ни.

Още новини четете в Dnes.bg