Ирина или Кристалина? Борисов мълчи до края на март

Основните кандидати ще бъдат пуснати, като се изтощят другите, каза премиерът

04.02.2016 | 16:52 Редактор: Мария Аладжова
Ирина или Кристалина? Борисов мълчи до края на март

До края на март ще е ясна кандидатурата на България за шеф на ООН, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Лондон, където участва в конференция за подкрепа на Сирия.

Премиерът не уточни обаче коя от двете българки - Ирина Бокова или Кристалина Георгиева, ще бъде номинацията на правителството, съобщи Нова телевизия.

"Водим разговори с дипломати от много страни. Знаете, че накрая ще гласуват малко държави. Искам да сме сигурни, че когато излъчим кандидат, той ще бъде подкрепен от всички", каза Борисов, цитиран от Dnes.bg

Премиерът изрази надежда в скоро време разговорите да бъдат завършени.

"До края на март имаме. Основните кандидати чакат. Ще бъдат пуснати, като във всяко едно състезание, когато се поизтощят другите", разясни той.

Номинацията на кабинета на Пламен Орешарски - Ирина Бокова, все още не е подкрепена от правителството на Бойко Борисов. Макар да посочват, че и двете дами имат качества за поста, редица анализатори изтъкват, че технически Кристалина Георгиева няма шанс, защото не може две българки да са начело на двете авторитетни организации. Забавянето от страна на България с номинацията пък намалявало шансовете на Бокова.

В Лондон Борисов каза още, че България е силно заинтересована от възможно най-скорошно решение на конфликта в Сирия и стабилизиране на ситуацията.

"Нашият непосредствен принос по отношение на сирийската криза за 2016 г. ще достигне 400 000 евро, което е само част от общата подкрепа, оказвана от България както във вътрешен план за бежанците на наша територия, така и по линия на различни инструменти на Европейския съюз", съобщи премиерът.

Той посочи, че българското правителство е взело решение за безвъзмездно предоставяне на 250 000 евро, от които 100 000 евро чрез Световната продоволствена програма за изхранване на бежанците и 50 000 евро чрез УНИЦЕФ за осигуряване на справедлив достъп до образование на децата извън училище в Сирия.

Премиерът коментира и въпроса с SMS-а, който препрати на шефа на ВКС Лозан Панов.

На въпрос на БНТ за това, че Панов отново го призова днес да разкрие кой му е изпратил съобщението, Борисов каза: "Казал съм каквото има. Съветвам ги, както ние сме се стегнали и работим активно, за да променим законите си, така и те да се стегнат и да свършат работата си, която хората очакват от тях. Това, което съм казал, е достатъчно".


1
0 rate up comment rate down comment 0
alpiniz@mail.bg
преди 8 години