Близо 2,4 млн. лева събра "Българската Коледа"

Фокусът на инициативата през 2015-2016г. е подкрепа на децата в критично здравословно състояние

29.01.2016 | 14:32 Редактор: Ирина Георгиева
Близо 2,4 млн. лева събра

Благотворителната инициатива "Българската Коледа" събра дарение на обща стойност 2 397 920 лв. от началото на кампанията - 1 декември 2015г. до 25 януари 2016г., съобщиха от пресцентъра на Президентството. Изданието се проведе за тринадесета поредна година.

"Това е най-успешната кампания от началото на мандата на президента Росен Плевнелиев, тъй като набраната сума е рекордна." - съобщи началникът на кабинета на държавния глава Деяна Костадинова.

Още по темата

Фокусът на инициативата през 2015-2016г. е подкрепа на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение. 

В инициативата са  взели участие над 3 074 индивидуални дарители, сред които и 435 компании и организации, които досега са превели по банков път, чрез ПОС терминал или през системата еPay 1 650 773 лeвa. Около 54% от всички направени дарения са до 100 лева. Даренията от 5000 лв. до 10 000 лв. и над 10 000 лв. са 2,2% от всички преводи и формират близо 55 на сто от събраната сума. В полза на кампанията до този момент са изпратени 747 147 кратки съобщения на стойност 1 лв., като дарената сума от тях е общо 747 147 лв.

"Всички дарения показват, че няма малка и голяма благотворителност - когато искаш да дариш, винаги намираш начин. Важен е жестът и желанието да бъдеш съпричастен с болката на другите." - коментира Костадинова. 

203 молби за подпомагане на деца са постъпили до момента в "Българската Коледа". От тях близо 72% са за отпускане на средства за рехабилитация на деца с различни заболявания. Заявления са подадени и за осигуряване на помощни средства, отпускане на средства за закупуване на лекарства и за осъществяване на диагностика. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията. 

"Независимо, че през 2016 г. инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата в реанимация, Експертният съвет и Комисията към "Българската Коледа", които винаги разглеждат всички постъпили заявления и ще вземат решение за необходимото и възможно подпомагане. Вратите на президентската институция са отворени за всички родители. Информация за реда за кандидатстване и нужните документи има на сайта на "Българската Коледа". Молби се приемат целогодишно." - обясни Деяна Костадинова. 

Общо 18 лечебни заведения са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура със средства от кампанията. 

"Степента на възстановяване и оцеляване на децата в реанимация зависи до голяма степен от техниката, с която разполагат здравните заведения. Затова ще се опитаме тази година да осигурим високотехнологична техника за диагностика, мониториране и лечение на децата в реанимация." - посочи Костадинова.

89 училища от цялата страна станаха част от каузата в помощ на децата в реанимация. Посланици и доброволци за каузата на "Българската Коледа" станаха и артисти, спортисти, режисьори, сценаристи, журналисти и др. известни личности на България. Костадинова благодари на родителите, които превъзмогнаха своята болка и страданието на своите деца и разказаха техните съдби, за да помогнат да бъде разяснено какъв е смисълът на кампанията и посланията да стигнат до повече българи.

Набраните суми от кампанията ще бъдат разпределени публично, прозрачно и обществено отговорно, подчерта Костадинова. По думите й новост е, че разпределянето на средствата, събрани от кампанията вече ще става чрез обявяване на обществени поръчки. Възложител на поръчките ще са тримата партньори в инициативата – Администрацията на президента, БНТ и Нова телевизия.

"Кампанията има и обединителна роля. "Българската Коледа" доказа, че българите можем да се обединим около една кауза, независимо от различията помежду ни. Президентът Росен Плевнелиев винаги е подчертавал, че е изключително важно да бъде възродена културата на дарителството и се надявам, че с такива каузи ще намерим все повече поводи да се обединяваме като нация." - коментира Костадинова.

Над 28 млн. лева са набраните средства от "Българската Коледа" от нейното създаване до сега. С над 7 млн. лв. са подпомогнати 2 929 деца с хронични и тежки заболявания. С останалите средства е закупена медицинска апаратура за 210 детски клиники в цялата страна.

Дарителската сметка на "Българската Коледа" е отворена целогодишно и средства за каузата продължават да се набират. Идентификацията на банковата сметка може да бъде намерена на сайта на кампанията. Средства могат да се даряват и с кратко съобщение от мобилен телефон на номер 1117.