Миглена Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставките си

По думите ѝ ръководството на ВСС трябва да предприеме необходимите стъпки, за да изчисти името си

26.01.2016 | 16:01 Редактор: Мария Аладжова
Миглена Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставките си

Вицепремиерът Миглена Кунева призова членовете на Висшия съдебен съвет да подадат оставките си, тъй като според нея органът вече е изгубил репутацията си. Тя напомни, че през март предстои да бъде приет новият закон за съдебната власт.

"Този ВСС ще бъде сменен. Надявам се да си подадат сами оставката, ако така решат, ако не - ще дойде време, когато ще се избере друг Съвет, но всички помним и ще помним, че ВСС е институция, която е загубила репутацията си, тоест, дори и на най-добрите в следващите години ще им бъде много трудно", заяви Кунева, цитирана от БНР. 

Според лидера на “Движение България на гражданите” ръководството на ВСС само трябва да предприеме необходимите стъпки, за да изчисти името си. С оглед на това тя призова за вътрешно разследване на ВСС по случая с изпратения до премиера Борисов есемес. 

Още по темата

Предстои правителството да коментира годишния доклад за България на Европейската комисия за напредъка в областта на правосъдието и вътрешния ред. Кунева подчерта, че докладът е бил съставен с участието на България.

"Запознати сме с този доклад. Българските институции върнаха обратно там, където смятат, че има неточност, и докладът ще бъде разгледан от Колежа на комисарите в сряда. Тогава всъщност няма да се говори по техническата част, а ще се говори по политическата част на доклада и ще бъде оповестен на всички. Корекциите, които се правят, са свързани само с неточностите. Всички такива корекции са отразени. Става въпрос за дати, става въпрос за заглавия на закони. Подчертавам, че това е техническа корекция, но е важно това, което излиза", поясни тя.