Владимира Янева не се яви на очна ставка във ВСС

От името на бившия председател на СГС дойде адвокатът ѝ Антон Станков

07.12.2015 | 14:36 Редактор: Мария Аладжова
Владимира Янева не се яви на очна ставка във ВСС

Бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева не се яви пред Етичната комисия на ВСС във връзка с аферата „Яневагейт” предаде БНР.

За днес беше насрочено съвместно изслушване на двете главни лица в скандала.

От името на Янева дойде адвокатът ѝ Антон Станков. Той представи в писмен вид отговорите на зададените към нея въпроси, включително и за другите гласове от изтеклите разговори. Той обаче отказа да разкрие пред медии кои са били другите участници в разговорите между Янева и Ченалова.

В писмото си отстранената от поста си шефка на СГС посочва още, че не си спомня да е обсъждала с Ченалова мегаделото „Червеи”, в което бяха замесени имената на премиера, главния прокурор, председателя на Върховния административен съд и членове на ВСС. На въпрос защо тогава е взела отношение по въпроса с  мъжките гласове от записите, адвокат Станков обясни, че по случая „Яневагейт” не е образувано наказателно производство, а следователно Янева не е предупредена, че носи отговорност за лъжесвидетелстване.

Уволнената дисциплинарно Румяна Ченалова също отказа да даде информация относно останалите участници в разговорите и отново потвърди пред комисията, че си спомня обсъжданията по разследването „Червеи”. 

По думите на Ченалова Янева упорито е търсила възможност да се спази от дисциплинарно и наказателно производство заради СРС-тата срещу информационната система на МВР, включително и със съдействието на главния прокурор. 

На очната ставка се яви и адвокат Иван Тодоров, който отрече съмненията за неговото участие в изтеклите разговори. По негови думи гласът му не съвпада с този от записите, а с Владимира Янева е имал само служебни срещи и разговори.

Той представи пред Етичната комисия документите на водените от кантората му търговски дела. От тях за последните пет години само три са водени при съдия Ченалова, подчерта Тодоров и допълни, че те са били изцяло прозрачни и по тях не са постъпвали жалби.

Вижте репортажа на Борислав Петров: