Земеделски производители се съмняват в ефективността на предлаганите мерки от МЗХ

МЗХ в този вид, в който съществува, е вредно за земеделието в България, коментира инж. Александър Атанасов

20.10.2015 | 10:34 Редактор: Мариета Иванова
Земеделски производители се съмняват в ефективността на предлаганите мерки от МЗХ

„Министерството на земеделието и храните в този вид, в който съществува, е вредно за земеделието в България и то не съществува като държавна администрация,“ коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR инж. Александър Атанасов, председател на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители. Той сподели още, че върху част от заявилите намерение за участие в организирания на 19 октомври протест на земеделски производители пред МЗХ е бил оказан натиск през назначените от министерството браншови организации.

„Да, имало е обаждания към тях, заплахи, от рода, че няма да видят субсидии, ако ги видят пред МЗХ,“ коментира инж. Атанасов.

Припомняме, че около 200 земеделски производители протестираха преди ден пред МЗХ заради промяната на условията по Програмата за развитие на селските райони. Измененията предвиждат нови изисквания за обработка на земеделските площи и намаляване на плащанията по агроекологичните мерки. Преди това заявка за включване в протеста са заявили над 3 хиляди души, коментира инж. Атанасов.

По думите му в крайна сметка „земеделските стопани ще станат заложник, това са едни и същи хора през различните години и правителства, ще сложат под контрол земеделието с цел лично облагодетелстване и земеделските стопани ще платят цената“.

„Спирането на една схема, която е облагодетелствала определен кръг хора през последните две години, няма как да не окаже влияние“, коментира преди ден заместник-министър Васил Грудев. Нека да се върнем на мотото: повече средства за повече хора, по-голям контрол за начина, по който ще се изразходват. Да това, което предлагаме за изменение на изискванията за сивкооборот, но това е с цел да се постигне истински ефект да почвата," заяви преди ден той.

Според инж. Атанасов обаче промените има за цел да облагодетелстват определени консултантски фирми.

„Наредбата, която беше приета, цели да се разпредели субсидията сред екологичните производители сред повече бенефициенти“, коментира на свой ред председателят на комисията по земеделието в НС Румен Христов. В тази връзка той посочи, че ако досега над „200 млн. бяха разпределени над 1100 земеделски производители“, с изменението се цели средства да се е разпределя сред повече производители.