fallback

Евелина Славкова: Недоверието на хората към съдебните институции се задълбочава

Промяната на Kонституцията е доста амбициозна задача, предвид фрагментирания парламент, коментира социологът

03.05.2015 | 11:20 Автор: Мариета Иванова

Недоверието на хората към съдебните институции се задълбочава, коментира в предаването Денят On Air социологът Евелина Славкова. Повод за изказването й стана оправдателната присъда на първа инстанция на бившия изпълнителен директор на Пътния фонд Веселин Георгиев.

По думите й аргументът за решението на Софийски градски съд, че договорите с осемте фирми са били сключени от областните управления на Фонда при спазване на закона, а не от централното управление, „не звучи сериозно”.

„Не звучи убедително и ще се задълбочава недоверието на българките към съдебните институции, ако продължава защитата на такива хора, които злоупотребяват със своето влияние и позиция”, коментира още тя.

Славкова коментира и идеята за промяна на Конституцията. По думите й това е „доста амбициозна задача”, предвид фрагментарността на Народното събрание.

 „Не мисля, че ще се случи в следващите месеци”, заяви социологът, подчертавайки, че събирането на 160 до 180 души, които да подкрепят конституционните промени ще е трудна задача.

„Има членове на Реформаторския блок, които заявяват, че не са необходими тези промени. И това ли е съдебната реформа, промяна на ВСС. Не мисля, че звучи аргументирано, от страна на министър-председателя, който стои много твърдо зад  правосъдния министър, нито от страна на самия правосъдния министър”, коментира експертът.

Вижте цялото интервю на Ивайло Лаков със социолога Евелина Славкова от видео файла.

 

 

fallback
Още от България
fallback