СГС оправда бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев

Скандалът "Батко и братко" избухна през 2008 г.

30.04.2015 | 16:33 Редактор: Васил Детелинов
СГС оправда бившия шеф на пътния фонд Веселин  Георгиев

Софийският градски съд оправда Веселин Георгиев по знаковото дело "Батко и братко". На 28 април прокуратурата поиска 5 г. затвор за бившия изпълнителен директор на Пътния фонд. Той беше обвинен, че през 2007-а година е сключил осем договора за обществени поръчки за 120 милиона лева с фирмите на двамата си братя. Скандалът стана причина Европейската комисия да спре плащанията по програмите ИСПА и ФАР за няколко месеца в мандата на правителството на Сергей Станишев.

Делото продължило почти 7 години приключи на първа инстанция с оправдателна присъда за Веселин Георгиев. Според съда събраните доказателства показват, че договорите с 8 те фирми са били сключени от областните управления на фонда при спазване на закона, а не от централното управление. Съдия Петя Крънчева обясни, че Георгиев не е разполагал с правомощията да разваля сделките. По второто обвинение, че заради действията му са били спрени плащанията по европрограмите ИСПА и ФАР, съдът обясни, че договорите с фирмите на братята му Бойко и Емил Георгиеви били плащани с пари от държавния бюджет,а не от Европа. След като чу оправдателната присъда Веселин Георгиев заяви, че очаквал такова решение. Спасила го вярата в българското правосъдие.

 

Прокуратурата ще обжалва решението на съда.

 Скандалът "Батко и братко" избухна през 2008 г. Той стана причина Брюксел да спре изплащането на милиони левове по програмите ИСПА и ФАР към страната ни. Делото беше наблюдавано и от ЕК.