Борисов: Без промени в Конституцията съдебната реформа ще е половинчата

По думите на премиера е възможно да се намери консенсус за нужната промяна

16.04.2015 | 12:46 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Без промени в Конституцията съдебната реформа ще е половинчата

Управляващите ще се опитат да намерят консенсус сред партиите в парламента за промяна на Конституцията във връзка със съдебната реформа, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов днес-16 април.

"Без няколко неща да бъдат променени в Конституцията, всяка съдебна реформа ще е половинчата и неефективна. Хората очакват да има справедливост, бързи съдебни процеси, бизнесът го очаква", заяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет на пресконференция с вицепремиера Румяна Бъчварова и правосъдния министър Христо Иванов, предава Dnes.bg.

По думите на Борисов такъв консенсус е възможен, защото всички партии говорят за реформа. Премиерът разясни, че едно от предложенията е свързано със сега действащия ВСС, който по думите му не е достатъчно ефективен.

Управляващите искат ВСС да бъде разделен на конституционно ниво и да бъде конструиран в две камари – на съдиите и на прокуроро-следователската гилдия. Първите ще са избрани от съдии, а вторите от НС, стана ясно от думите на Борисов. По този начин веднага ще се конструира нов ВСС.

Целта на това разделение е най-сетне да гарантираме структурна независимост на съда, подчерта правосъдният министър Христо Иванов.

Иванов уточни, че се предлага и намаляване на мандата на ВСС до 3-4 години. Предлага се и да се премине към явно гласуване от ВСС, хората да застават с имена зад своите решения, обясни още министърът.

Определен кръг от въпроси двете колегии – на съдиите, и на прокурорите, ще вземат заедно. Министърът уточни, че се търсят решения, които могат да бъдат взети от обикновено Народно събрание.

Румяна Бъчварова заяви, че за реформата се разчита на подкрепата на коалиционните партньори и на диалог с всички партии в НС. Амбицията, която имаме, не е свързана с нашата политическа сила, а отразява национално-отговорно виждане, посочи тя.

След среща със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен  министър-председателят Бойко Борисов коментира, че „всеки представител на ЕК или гост от друга държава поставя въпроса за справедливите съдебни решения.“  - „Не бих се наел да подкрепя нещо, което не е достатъчно силно и ефективно", коментира премиерът, цитиран от Агенция Фокус. - „Снощи разговаряхме на тази тема с РБ и мисля, че към днешна дата трябва да намерим и ще намерим консенсус с всички политически партии в парламента, само в тази част да направим промени в Конституцията, за да има правилни решения и да могат да се вземат.“

Той допълни още, че трябва се намери и „ще поемем ангажимент за консенсус с всички политически партии в парламента, само в тази част да направим промени в Конституцията, за да има правилни решения за съдебната система".