България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Основната цел на промените в Закона за съдебната власт е независимостта на съда

Проектът е в почти завършен вид и ще спасим сроковете на министъра, съобщи в Сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер заместник-министърът на правосъдието Петко Петков

06.04.2015 | 11:06 Редактор: Радослава Димитрова
Основната цел на промените в Закона за съдебната власт е независимостта на съда
Основната стратегическа цел на проекта за изменение на Закона за съдебната власт е независимостта на съда. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер Петко Петков, заместник-министър на правосъдието. Според него е необходимо да се увеличат правомощията и ангажираността на магистратите.
 
По думите на Петков, разделянето на ВСС на две е важно, но само по себе си не би могло да постигне поставената цел.  Според него изваждането на прокуратурата от съдебната власт и прехвърлянето й в изпълнителната власт би навредило на съдебната ни система.
 
Изборът на Теодора Точкова за главен съдебен инспектор има важно политическо послание, заради мнозинството, което тя събра, изтъкна още зам.-министърът. Според него за истинска съдебна реформа са необходими промени в Конституцията, които са напълно възможни.