В Стратегията за съдебна реформа са заложени редица мерки за ефективна съдебна система

Те ще допринесът за защита на основните човешки права

20.04.2015 | 14:49 Редактор: Ирина Георгиева
В Стратегията за съдебна реформа са заложени редица мерки за ефективна съдебна система

Едно от големите предизвикателства пред българската държава през годините бе големият брой осъдителни решения срещу България, в които Европейският съд за права на човека е намирал нарушение на правото на съдебен процес в разумен срок. Това коментира министърът на правосъдието Христо Иванов по време на втория Форум за правосъдие и права на човека по проекта "Повишаване капацитета на съдебната система и обучение по Европейската конвенция за защита на човека и основните свободи в Националния институт на правосъдието". Според него обнадеждаващо е, че през последните години страната ни трайно излезе от списъка на  10-те страни-членки на Съвета на Европа с най-много жалби пред ЕСПЧ.  

"Голям принос за това имат конкретно някои от дейностите по предефинираните проекти, финансирани по Норвежкия финансов механизъм." - допълни министър Иванов.

В Стратегията за съдебна реформа е залегнал голям набор от мерки за ефективна съдебна система, допринасяща за защита на основните човешки права, както и подобрен достъп до правосъдие, включително на уязвими групи, отбеляза министър Ивано. За пример той даде изготвения от Министерството на правосъдието проект на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, който вече е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството.

"Този проект се опитва да даде изцяло нов подход спрямо лицата, които имат затруднения при извършване на конкретни правни действия." - каза министър Иванов и призова практикуващите в тази сфера магистрати да се запознаят с новите текстове и да дадат становищата си по тях. 

До няколко дни за обсъждане ще бъдат предложени и промени в НПК, регламентиращи разпитите в т.нар. сини стаи на деца, станали жертва на престъпления. По тези текстове също се надяваме да получим бележки от съдии и прокурори, добави правосъдният министър.

"Подобряване на ситуацията в България по отношение на защита правата на човека и недискриминацията е сложен и продължителен процес, в който страната ви ще  продължава да има подкрепата на Кралство Норвегия." - обърна се към присъстващите Н. Пр. Гюру Катарина Викьор.

Механичната смяна на едни с други или оставяне на някой просто да си довърши мандата не е добър начин за подобряване на ситуацията, смята министърът на правосъдието Христо Иванов, допълни БТА. Дебатът в България винаги върви зле, защото всичко се свежда до лични въпроси, посочи Иванов.

Думите на премиера, с които не беше даде висока оценка на ВСС, Христо Иванов коментира:

"Премиерът не е Папа, за да решава просто окончателно." 

ВСС не може да бъде сменен с пресконференция, а само с гласуване от парламента, каза министърът. Оценката за работата на Съвета ще бъде дадена от магистратите и от парламента, допълни Иванов.