Хората разчитат на държавата след страшната буря в Търновско

"Нужни са стари цигли, стари керемиди за населените места, където покривите са разрушени", каза кметът Даниел Панов

13.06.2024 | 18:48 Редактор: Вяра Димова

Комисии от община Велико Търново започнаха описването на щетите след силната буря с градушка, която премина вчера над Велико Търново. Бедствието причини огромни материални щети, събори десетки дървета и потроши стотици автомобили. Заради бедствието кметовете на Велико Търново и Лясковец  свикаха извънредно кризисните щабове, който да оцени щетите.

В Лясковец и село Драгижево беше обявено бедствено положение.

Автомобилите в 10 автокъщи в село Шереметя са напълно унищожени след градушката, собствениците изчисляват, че щетите са за близо 4 млн. лв.

"Колегата и аз имаме общо около 120 автомобила. Напълно унищожени са", сподели собственикът на автокъща Ивайло Мъглов.

Сред най-засегнатите села е Къпиново. Покривите на над 200 къщи в него са с изпочупени керемиди.

"Къщи, цигли по земята, клони, паднали дървета, за което веднага сигнализирах Кризисния щаб. Има някои и на 100% разрушени", каза кметът на село Къпиново Добрин Георгиев.

Снощи кметът Даниел Панов свика извънредно кризисния щаб, извършва оценка на бедствието.  

"В Шереметя, Малък чифлик, Къпиново е било най-силно поражението от бедствието. Съставят се протоколи, от там ще кандидатстват по програмата на Министерството на труда и социалната политика, по която на всяко семейство се полага 1600 лева. В момента са нужни стари цигли, стари керемиди, за населените места, където покривите са направо на решето от градушката. Това е от първа необходимост, хората да могат да си запазят домовете", информира кметът.

Градушката в Търновско е унищожила и хиляди декари земеделска продукция. За справяне с щетите хората се надяват на помощ от държавата.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.


1
0 rate up comment rate down comment 0
ilpen
преди 1 месец
Кога в България ще разберат, че има застрахователи?Какво значи автоКЪЩА, пък без покрив?Или на всяка поляна мога да продавам каквото си искам?Ами сега почисти поляната от отпадъците. Сигнализирай за неуместен коментар