Радев: Исторически ден, отваряме вратата за нов род войски - дроновете

Без безпилотни системи не може да бъде постигнат ефект, в която и да е съвременна операция, каза държавният глава

13.06.2024 | 17:52 Редактор: Вяра Димова
Радев: Исторически ден, отваряме вратата за нов род войски - дроновете

Исторически ден е днес, защото с провеждането на състезанието по управление на дронове отваряме вратата към създаването на нов род войски – тези на безпилотните системи и това е абсолютно изискване на бъдещето. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, след като наблюдава състезание по управление на безпилотни летателни апарати в учебния център на Сухопътни войски "Тюлбе" в Казанлък.

Той припомни, че на срещите си с ръководството на Министерството на отбраната и на Въоръжените сили последователно е призовавал за въвеждането на такива системи в Българската армия.

Президентът открои значението на масовото използване на безпилотни системи в съвременните конфликти и даде пример с военните действия в Кавказ, Украйна и Газа. По думите му без безпилотни системи не може да бъде постигнат ефект, в която и да е съвременна операция.

"Това са достъпни технологии, но с огромен асиметричен ефект и имат огромно въздействие на бойното поле във всички сфери", подчерта държавният глава и изрази удовлетворение, че във Въоръжените ни сили най-сетне започват да се подготвят хора, които да управляват тези системи.

Радев подчерта и необходимостта от промени в българското законодателство, които да ускорят процеса по закупуване и доставка на безпилотни системи, за да бъдат следвани бързите изменения в технологиите. Държавният глава изтъкна положителния ефект от разширената подготовката в българските висши военни училища и призова за изграждането на национален център, където да се подготвят оператори на дронове, като приветства първите стъпки и усилията в тази насока, които вече дават практически резултати.

"Това, за което настоявах отдавна, започна да се случва", посочи той.

Снимки: Прессекретариат на президента


1
0 rate up comment rate down comment 0
друг индианец
преди 1 месец
Ко стана с ЕФ-ките,бе,дето ги чакате като Господ и колкото ще видите Всевишния,толкова ще видите и тях.Ама милиардите на изпосталялата Територия,заминаха в ненаситната гуша на краваристан!Ех роби,роби-и! Сигнализирай за неуместен коментар