МС: Позицията на България за геноцида в Сребреница остава непроменена

Темата се употребява политически и това вреди на интересите ни, пише в информация на правителствената пресслужба

30.05.2024 | 17:00 Редактор: Беатрис Младжова
МС: Позицията на България за геноцида в Сребреница остава непроменена

Министерският съвет излезе с позиция относно геноцида в Сребреница по повод участието на България в гласуването на резолюцията за отбелязване на 30-годишнината. Ето пълният текст:

България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване.

Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество "работни" варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали. 

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланика Лъчезара Стоева.

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата.

Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното ѝ разпространение в  публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака. Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България.

Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България. С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни  следва неотклонно европейския си път и перспектива.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 месец
Дори инструкции за гласуване, по начин изгоден за Русия, не са пречка за атака срещу служебно правителство, което е неудобно за Русия. Важно е България да бъде в така удобната за Москва непрекъсната политическа криза. Медийте раздухват скандали или защото някой е платил, или защото някой не е платил. Кой плаща на медийте и ги снабдява с вътрешно ведомствена информация. Къде учеха по-старите кадри на Мин. на външните работи. На кой господар те служат? На България или там където са учили? Сигнализирай за неуместен коментар