ПП-ДБ: Главчев променя позицията на България за геноцида в Сребреница

Според коалицията премиерът е "дал указания" представителите на България в ООН да гласуват с "въздържал се"

29.05.2024 | 17:29 Редактор: Толя Стоянова
ПП-ДБ: Главчев променя позицията на България за геноцида в Сребреница

По думите на ПП-ДБ служебният премиер и външен министър Димитър Главчев дължи обяснение за "недопустимия си опит да промени официалната българска позиция относно резолюцията на ООН за отбелязване на 30-ата годишнина от геноцида в Сребреница".

От коалицията твърдят, че непосредствено преди гласуването на 23 май 2024 г. Главчев е "дал указания" представителите на България в ООН да заемат позиция "въздържал се", без обяснение пред обществото и в разрез с дипломатическата практика.

"България е една от държавите-инициатори на резолюцията и е напълно недопустим опитът на Главчев да промени позицията на страната ни по документа - в разрез с позицията на останалите страни от ЕС. Само дни по-рано, според медийни публикации, сръбският президент Александър Вучич се е опитвал в последния час преди гласуването да промени позициите на редица държави, сред които и България. Позицията на Белград се подкрепя както от Русия, така и от държави с прокремълска външна политика като Китай, Куба, Беларус, Никарагуа, Сирия и др. Нито една страна в ЕС не гласува против резолюцията", заявиха от ПП-ДБ.

"Изпълняващият безотказно указанията на Борисов и Пеевски служебен премиер и външен министър няма мандат да подменя външнополитическата посока на България и да подкрепи проруската външна политика в ООН. Димитър Главчев и съветниците му трябва да съзнават, че конструктивното развитие на Западните Балкани не може да мине през замитане под килима на геноцида от Сребреница. Равноотдалечената и обединителна позиция на България няма как да се изразява в заличаване на паметта за убитите над 8000 босненски мъже и момчета", добавиха от коалицията.

"Актът на Главчев не е изненадващ. Той е поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС са евроатлантици предимно на думи, но на практика обслужват режима на Путин, както се е случвало неведнъж в последните 15 години при строежа на тръбопроводи, подписване на газови договори и подаряването на кученца", гласи изявлението на ПП-ДБ.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мишо
преди 1 месец
ПП-ДБ се опитват да създават напрежение, предизборно. Сигнализирай за неуместен коментар