Всекидневна битка с човешкия живот и стреса - какво мотивира лекарите в Спешна помощ?

"Пациентите станаха дори и агресивни", призна д-р Росалина Гаганишка

27.05.2024 | 18:49 Редактор: Искра Ангелова

50% от местата в спешните центрове стоят незаети, а 500 лекари липсват в спешната помощ в България. В Световния ден на спешната помощ екипът на Bulgaria ON AIR ви среща с лекар, посветил се на битката за човешкия живот.

Всекидневна битка с времето в името на живота - д-р Росалина Гаганишка повече от 30 години работи като спешен медик. Казва, че професията за нея е мисия.

"Това е работа, която заслужава сърце. Спешната медицина е мисия, не всеки може да работи тази работа. Стресът ни е твърде голям, самостоятелно работим, не е като в болниците, това е призвание, кръвта ни трябва да бъде спешна помощ", споделя спешният лекар д-р Росалина Гаганишка.

Д-р Гаганишка казва, че помни всеки случай, защото онова, което не се забравя, е благодарността в очите на пациентите.

"Много признателност от пациенти, удовлетворение от успешни случаи - това е нещо незаменимо, защото самостоятелното решение, отговорността, която носим и накрая удовлетворението от това, че сме помогнали на хората, ни носи страшно удовлетворение", допълва той.

Макар че доста често се случва да отидат на адрес и вместо благодарност, да им се отговори с агресия.

"Пациентите станаха дори и агресивни, за това имаме и кадрови дефицит, не всеки тръгва с добро отношение, ние нищо не искаме от пациентите, те търсят нас. Но различно е отношението определено. Случвало се е да попадна, но стигаме до удовлетворение", коментира още спешният лекар.

За днешния ден в столицата има на разположение само 12 екипа спешни медици. С тъга д-р Гаганишка признава, че новозавършилите лекари не избират спешната медицина за своя специалност.

"Тичайки, борейки се със задръстването, достигайки бързо до адреса и най-накрая помагайки, приключваме с удовлетворение", признава тя.

И макар невинаги отношението да е добро, тя се старае да си тръгва с усмивка.

"За съжаление, за колегите лекари, които завършват, това е трудна специалност, заради отговорността, която носим, за стреса, това не е специалност за всеки. Точно този адреналин, този стрес, който преживяваме, не е привлекателен. Бих казала добро заплащане на фона на това, което сме чували от колеги, но стресът не може да се сравни с каквито и да е заплати", категорична е д-р Росалина Гаганишка 

В България има около 2000 кадри, които са завършили специалността спешна медицина, но не се назначават. Една от причините - голяма част от тях емигрират. За да привлекат млади хора в болницата в Горна Оряховица, се предлагат стимули за специализантите, като им се поемат семестриалните такси и такси за наем.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа