България преговаря за работна ръка от Индия

Сблъскваме се с липса на кадри в редица сектори

27.05.2024 | 10:31 Редактор: Беатрис Младжова
България преговаря за работна ръка от Индия

България се сблъсква с все по-голям недостиг на квалифицирана работна ръка в редица сектори, сред които строителство, туризъм, фармацевтична промишленост, транспорт и логистика, което създава пречки през икономическия растеж на страната. Възможно е България и Индия да сключат споразумение за партньорство в сферата на миграцията и мобилността, което да улесни достъпа на граждани от трети страни до българския пазар на труда, уточниха от палатата.

До 2025 г. Индия ще разполага с една пета от световното население в трудоспособна възраст. Това я прави най-големият доставчик на работна сила в света. В този контекст страната се явява една неизползвана възможност и естествен партньор на България по темата за внос на работна ръка, посочиха от БТПП и допълниха, че споразумение между двете страни в тази сфера би помогнало най-вече на българските компании, които търсят квалифицирани работници.

Българската търговско-промишлена плата и Индийско-българската бизнес камара се събират, за да обсъдят темата "Неизползвани възможности за внос на работна ръка". Събитието ще се проведе в сградата на БТПП в София.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС


3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
е ние си имаме един милион индийци, при това безработни. Защо ще внасят още? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Слаби идеи, слаби решения,... по управленските постове. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици