Заради бума от коклюш: Масови проверки на имунизационните календари на джипитата

12-годишните в Хасковска област, които не са реимунизирани по календар, са 1773

10.05.2024 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

След ръста на заболели от коклюш в начало на седмицата, извършват се проверки на имунизационните календари на всички общопрактикуващи лекари в страната. Такава проверка Районната здравна инспекция извършва и в Хасковска област, където случаите на заболели от коклюш от началото на епидемията досега са три.

Хасковският педиатър д-р Николай Николов има над 2400 пациенти. 1400 от тях са деца. По-голямата част са ваксинирани срещу коклюш.

"Имаме две дечица отложени, едно по-големичко и едно малко, но тъй като имаха проблеми, които чакахме да минат, най-вероятно ще ги направим и тях", каза педиатърът.

По закон личните лекари нямат право да отлагат имунизация за повече от три месеца. А ако това се наложи, трябва да се произнесе Областната комисия за освобождаване от имунизация.

"Още от април ние връчихме предписания на общопрактикуващите лекари да направят спешен порядък на листата си", уточни началникът на отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ – Хасково д-р Снежана Иванова.

По данни на РЗИ за първото тримесечие на годината неваксинираните срещу коклюш бебета в Хасковска област са 126. 6-годишните без бустерна доза са 1426, а 12-годишните, които не са реимунизирани по календар, са 1773.

Глобите за джипитата, които не са изпълнили предписанията на здравните власти, са в размер от 200 до 500 лева. А за родителите, които не са се явили на поканата за ваксинация на децата им - от 50 до 100 лева.

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа


2
1 rate up comment rate down comment 0
крива система
преди 1 седмица
Болести, забравени от преди век се завърнаха заради калпавата ни здравна система! И деца и възрастни не са имунизирани от много години! Не само против коклюш! Личните лекари прибират всеки месец парите от Здравната каса за пациентите си, направили са си работно време 3 дни в седмицата, а другите два са ...на посещения. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Yanitsa
преди 1 седмица
Да, а дали знаете за проблемните деца, че няма протокол да се ваксинират безопасно в болнична среда. В същото време родителите биваме обявавани за антиваксъри, а епидемиолози наред раздават заповеди за ваксинация без да имат компетентността да преценят единичния случай. Явно и за да се постави ваксина безопасно трябва да се търси друга държава... Сигнализирай за неуместен коментар