Потопът в Плевен: Полицаи евакуирали на ръце хора от погълнати от водата коли

Хаос с движението в града, улици са отнесени от водата

09.05.2024 | 13:33 Редактор: Елеонора Танева

Започва описването на нанесените щети от проливния дъжд в Плевенско. Улици като реки, прекършени клони и дървета, а пътната настилка на места дори липсва. Това са част от пораженията след водната стихия, която сполетя Плевен снощи.

"Влезе водата през остъклението на терасата, през стъклата на коридора, сега е локва, трябва да се изчисти и да се измие. А навън беше нещо страшно, улицата надолу беше пълна до тротоарите с вода. Преди 10-ина години тази улица носеше контейнери и коли", сподели Евгения Дочева.

В ниските части на града имаше много закъсали автомобили. Хората обаче не смееха да излязат от колите заради водата, която на места била над метър. Тогава униформените от Второ РУ се притекли на помощ по извеждането на цели семейства от колите.

"Нивото на водата на места достигаше по улиците около 1,5 м. Имаше граждани, които бяха излезли от автомобилите си и се бяха качили на таваните, буквално. Започнахме да ги извозваме, тъй като е ясно, че автомобилите не бяха в движение", заяви началникът група ТП от 2-ро РУ Плевен ст. инсп. Ивайло Диков.

"Извадихме семейство от автомобил, който беше залят, буквално до кръста вътре имаха вода. Изнесохме ги на ръце от автомобила, пренесохме ги до най-близкото кръстовище, там където нямаше вода, бяха доста уплашени", допълни младши инсп. патрулна постова дейност, 2-ро РУ Плевен Станислав Христов.

Вълната от пороя е заличила пътната настилка по няколко улици. Това е и причината за спирането от движение на няколко тролейбусни линии. Днес хората чакаха по спирките за градския транспорт, който обаче се движеше по обходни маршрути.

"В селата няма проблем, имаше само в село Ясен на републиканския път паднало дърво, то е отстранено с бързата намеса на комисар Атанасов. Относно ел. преносната мрежа имаше прекъсване на няколко места. Изпратихме екипи, които отстраниха своевременно, благодаря и на шефа на ВиК за намесата за изпомпване на определени наводнени приземни етажи", заяви областният управител на Плевен Николай Абрашев.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Официален сайт на Община Плевен