Печеното агнешко в Паталеница - тайната е в подправките и жарта

Обичаят се спазва повече от столетие

06.05.2024 | 14:05 Редактор: Елеонора Танева

Народните традиции се спазват и до днес. Доказват го жителите на пазарджишкото село Паталеница, където десетки чевермета на открито се въртят от ранни зори. На този ден цели родове се събират, за да празнуват заедно.

Мъжете в селото изкопават трапове и палят огньове от лозови пръчки. Готова ли е жарта, подреждат се и чеверметата и печенето започва.

"Правим едни големи трапове, цялото село се събираме, цялата махала, караме лозова чилия, за да може да се изпече хубаво, тъй като тя държи повече жар", сподели Борис.

"Тази традиция в Паталеница е от 100 години. Още моите дядовци и баби са били така и ще се въртим. Така го правим в селото. Сега се събрахме в двора на училището, защото е по-широко, а преди го правихме по махалите,  където се събирахме по десетина - двайсет човека", добави Ангел. 

Гергьовденското агне в Паталеница се приготвя по запазена от години традиция. Хората в селото разказват, че обичаят повелява във всеки дом да се приготви печено агнешко, независимо дали има именник.

Местните издават и част от рецептата за хубавото паталенско агне - някои го мажат с червен пипер.

"Един хубав ориз към него, с дреболията, с гъбите, с много лук", казва Станислава.

Изпичането продължава минимум 4 часа, след което празникът продължава около трапезата във всяка къща в Паталеница.

Вижте повече в репортажа.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС