Традиционното восъчно писане: Великденски обичаи оживяха във Велинград

аралелно с изписването на великденските яйца се проведе и още една инициатива

04.05.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Как се изписват великденски яйца по автентична 200-годишна традиция? Това показаха на централния площад във Велинград, където за осми път се проведе "Голямото писане на великденски яйца".

На Велика събота мнозина хванаха писалка и по традиционен начин с восък изписваха великденски яйца в центъра на Велинград. Това ставаше с помощта на майсторките и доброволци от Ателието за писани яйца в курорта. Дъждовното време не помрачи настроението на присъстващи, като най-ентусиазираните бяха най-малките.

Паралелно с изписването на великденските яйца се проведе и още една инициатива превръщаща се в традиция за Велинград. За осми път малки и големи се събраха във Велинград, за да изпишат голямото великденско яйце.

Червеното яйце е високо 180 сантиметра, което тежи 120 кг и е с диаметър 1 метър Изработено е по проект и с труда на учители и ученици от местната гимназия по дървообработване „Иван Вазов”. Сред първите, които се се включиха в неговото изписване бяха кметът на общината, 5-годишни близнаци от София и победителите в конкурса за писани яйца в града.

"Нашата инициатива днес е не само да запазим традицията, но и да я популяризираме пред гостите на гради. Аз съм изключително щастлив, че днес Никола и Калоян са при мен и те за първи път хванаха четка и с общи усилия започнахме да рисуваме голямото Великденско яйце", каза кметът на община Велинград Костадин Коев.

И осмото голямото великденско яйце ще бъде поставено за постоянно на знаково място в града.

Вижте повече в репортажа.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа