Важно уточнение за великденската добавка за пенсионерите, има разочаровани

Право на такава имат около 534 000 души

29.04.2024 | 08:46 Редактор: Елеонора Танева
Важно уточнение за великденската добавка за пенсионерите, има разочаровани

Решението на парламента за великденската добавка от 100 лв. за най-бедните пенсионери е изпълнено стриктно и в срок от Националния осигурителен институт. Тя се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Това решение бе взето след обсъждане на няколко предложения за размера и обхвата на добавката, припомнят от НОИ.

Така право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души, които от 26 април се възползват от сумата, но сред тях към момента няма правна възможност да бъдат включени лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за предоставяне на лична помощ.

Добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за плащане на труда на асистентите, с което държавата гарантира адекватна подкрепа. Услугата "личен асистент“ е съобразена с житейска ситуация на лицето с увреждане и отговаря на индивидуалните му потребности. Ако пенсията на лице с увреждане заедно с добавката за чужда помощ надвишава сумата от 526 лева, по силата на приетото от Народното събрание решение, лицето няма право на великденска добавка. 

Като единствено правоприлагащ орган НОИ не може да предприема каквито и да било действия в нарушение на приети от парламента решения. Преценката дали в случая е налице несправедливост и необходимост от действия за нейното преодоляване е въпрос на анализ и на съответно законодателно и политическо решение.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


3
0 rate up comment rate down comment 0
Светлана
преди 1 седмица
Майчиният глас се чу по медиите, но само се отрази като новина и нищо друго. Майчиният глас се чува само в сърцето на Бог и никога не остава без възмездие, защото кръвта попива. Ние не сме ви гласоподаватели, правата са ни лишени от съда, но кармата си я правите вие - утре ще сте като нас, бъдете сигурни. Бог е велик и всичко вижда! Дано дочакам този Господен съд, на живот и смърт!!! Древна България или всичката блъвоч край нас, че и зад океана с нейните *** "пастири", Къде си Симеоне, ?!? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Светлана
преди 2 седмици
Исках да кажа, че грижата за 100%СЧП е дефакто 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Светлана
преди 2 седмици
За пръв път добавката за ЧП, която инвалида не получава /получава я асистента/ се счита за доход на инвалида - толкова е просто, това са два независими субекта. Да не говорим, че асистентът почти никога не получава нужните му за осигуряване 168 часа месечно, дори да се грижи за инвалид 100%СЧП. Няма възможност в този случай да си допълни часовата ставка. А грижата си е 24 часа в седмица, но се осигурява според инд-та оценка на инвалида от АСП. Сигнализирай за неуместен коментар