МВнР осъди атаката на Иран срещу Израел и призова за сдържаност и деескалация

Правителството внимателно среди развитието на ситуацията в Близкия Изток

14.04.2024 | 07:15 Редактор: Елеонора Танева
МВнР осъди атаката на Иран срещу Израел и призова за сдържаност и деескалация

България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност. Това се посочва в позиция на МВнР, публикувана в социалната мрежа X.

"Правителството на България следи внимателно развитието на ситуацията и е готово да предприеме необходимите действия за защита и гарантиране сигурността на българските граждани в региона. Траен и устойчив мир в Близкия Изток може да бъде постигнат само при пълно зачитане на основополагащите принципи на Устава на ООН и всички съответни международни договори и конвенции", пише в позицията.

България призовава за максимална сдържаност и деескалация, допълват в позицията от МВнР.

През нощта Иран насочи към Израел над 200 дрона и ракети като отговор на удара срещу неговото консулство в Дамаск на 1 април, при който загинаха висши ирански военни.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
МВнР на двойните ста
преди 2 седмици
МВнР, искам да задам един въпрос с " повишена " трудност- НАТО, България и останалите васали на $$$ спазват ли нормите и принципите на международното право? Ще дам жокер: Югославия, Ирак, Афганистан, Украйна ? Как мислите? Като осъждате, осъждайте всички неприемливи действия, а не да съдите според това кой ги извършва. Ако САЩ нападат суверенна държава, това не е " неприемливо"? Да се стреля по посолство на Иран, което юридически е иранска територия, не " неприемливо"? Само по САЩ и Израел е!? Сигнализирай за неуместен коментар