Запрянов ще ускори изпращането на военна помощ за Украйна и осигуряването на нова

Стратегическият преход в отбранителната политика трябва да продължи, категорични бяха служебният и старият военни министри

09.04.2024 | 13:51 Редактор: Елеонора Танева
Запрянов ще ускори изпращането на военна помощ за Украйна и осигуряването на нова

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пое поста на военен министър от Тодор Тагарев.

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане“, каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той благодари на Тодор Тагарев за приноса му и за съвместната работа в сектора.

"Това, което постигнахме е добра основа за мен като министър в служебния кабинет, за да продължим да надграждаме“, увери министър Запрянов.

По думите му в сферата на отбраната има важни дейности, които трябва да продължат, а темповете по някои от тях да бъдат ускорени.

"Живеем в много трудно, опасно време. На стотици километри от нашата граница се води конфликт, така че не може да си позволим два месеца и половина безвремие, в които служебният министър, особено на отбраната, да се фокусира само върху провеждането на честни избори", посочи министър Запрянов.

Пред медиите той очерта основните си приоритети на работа в рамките на мандата на служебния кабинет.

Едно от приоритетните направления е създаване на организация за провеждането на изборите така, че военнослужещите в контингентите, на границата и тези, които са на дежурства, да упражнят правото си на глас.

По отношение на недостига на личен състав той заяви, че Министерството на отбраната ще се фокусира върху провеждане на кампания за справяне с некомплекта, който оказва влияние върху готовността на армията.

Запрянов увери, че ще продължи помощта за Украйна. „Битката, която се води в Украйна, е битка и за нашите национални интереси“, подчерта министърът и посочи, че към момента има два пакета помощи, които са гласувани за изпращане.

"Ще се опитаме максимално да ускорим работата по координация на транспортирането им до Украйна и да мислим за следващи възможности за военна помощ“, посочи министър Запрянов

Досегашният министър на отбраната Тодор Тагарев открои постигнатото в работата на ръководения от него кабинет и изрази благодарност към политическото, военното ръководство и администрацията.

Той подчерта, че през изминалите десет месеца правителството изпълни ангажимента за повишаване на разходите за отбрана, като за тази година те са в размер на 4,2 млрд. лв. при 2,6 млрд. лв. за 2022 г. - увеличение с 60% на бюджета за отбрана и увеличение с 1/3 като процент от БВП.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
И Тагарев е завършил в СССР. И Инджев, и Дайнов, и много други. А главните действащи лица в ДБ са потомствени комунисти. Въпреки това са готови да ни пожертват във войната за евроатлантическите ценности без да им мигне окото( за няколко долара или евро под масата), а после да носят хляб и сол на руските войници и да развяват руски знамена. Този ще е първи пребоядисан на русофил.Гаранция. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
ГРАЖДАНИН
преди 2 седмици
Тоя учи 6г. в Санк Петербург. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Дъно НЯМА
преди 2 седмици
Този ще е по- продажен от Тагарев! Още преди няколко дни казал пред изданието " Банкеръ", че се готви закон за мобилизация на определени категории цивилни граждани за задължителна военна подготовка, т.е. за фронта в Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар