Президентът Радев: Не бих оставил Калин Стоянов за вътрешен министър

С новата Конституция контролът на служебния кабинет за първи път няма да е в ръцете на държавния глава

09.04.2024 | 13:12 Редактор: Вяра Димова

Кабинетът встъпи в длъжност в съпровода на поредния грандиозен скандал, свързан с корупция в най-висшите нива във вътрешното министерство. Въпреки високото обществено напрежение, премиерът Главчев остави Калин Стоянов начело на МВР. Обеща да не се поддава на провокации и да не бъде въвличан "в предизборни страсти и лични амбиции". А новата власт положи клетва в присъствието на президента. За Румен Радев така се слага край "на един провален политически експеримент". 

В последния момент имаше и рокада в служебното правителство. Главчев назначи за външен министър Стефан Димитров, който ще смени първоначално обявения Ивайло Ценов.

"Трябва да е ясно, че министър-председателят ще управлява, а не аз. И той има право да избере своя екип и аз уважавам това право", заяви Радев.

С критичен тон той атакува и вече бившите управляващи. 

"Подписах указа за назначаване на служебното правителство и с него се слага край на т.нар. сглобка. Когато преди 10 месеца връчвах мандата на Денков, го призовах да не го реализира заради онзи запис, но управлението се провали заради властолюбие", смята президентът.

Оставането на Калин Стоянов за вътрешен министър продължи да предизвиква буря. 

"Аз не бих оставил Калин Стоянов за вътрешен министър, за разлика от кабинета "Денков" нямаше и да го назнача. ПП-ДБ, които довчера управляваха в страстна, силна прегръдка с ГЕРБ и ДПС, не спряха да говорят, че най-вероятно аз изневерявам на българската демокрация с ГЕРБ и ДПС. Това е безочие", категоричен е Радев.

Скандалът с "Митниците" държавният глава коментира така: "За мен това е опит един чисто криминален случай да се политизира с предизборна цел".

За Радев връзките на Живко Коцев с "мастити контрабандисти" са несъвместими с поста на главен секретар, който изпълнява.

"Изпадам в умиление от думите на Денков как той не знаел, че това били лоши хора. Какъв главен секретар си, ако не знаеш какви са тези хора с кого влизаш гол в сауната и от кого получаваш скъпи подаръци?", изтъкна той.

Президентът изрази оптимизъм, че след изборите гласът на гражданите ще бъде чут и изпълнен.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)