Политически престрелки в НС за това кой владее служебното правителство

Партиите си поставиха за задача да следят под зорко око действията на кабинета "Главчев"

09.04.2024 | 13:19 Редактор: Деси Николова

Новият служебен кабинет встъпи в длъжност. След клетвата на новите министри дойдоха и оценките. За лидера на ГЕРБ новият кабинет прилича на стария "Денков-Габриел".

"Особено с такива знакови министри като Гвоздейков, Вътев, заместник-министрите, които са всички назначени по това време от партията на "Промяната", подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ПП-ДБ смятат, че служебният кабинет е провокация и се оплакаха 

"Искам да кажа ясно, че Главчев не се свърза нас по никакъв начин и не сме водили нито един разговор. Пеевски и Борисов си наредиха кабинет с една единствена цел - Калин Стоянов да прикрива злоупотреби и купен вот на изборите", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Делян Пеевски все още не иска да поставя оценки.

"Има много хора от ПП-ДБ, за другите е рано да съдим, нека им дадем време да докажат", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Опозицията вижда овладяване на служебното правителство от досегашните управляващи. 

"Имаме изключително балансирано правителство и то е балансирано между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, защото от предишното правителство има четири ярки лица", отбеляза депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев.

"Сбърканите промени в Конституцията доведоха до тази ненормална ситуация. В резултат на това имаме политически служебен кабинет. За нас това е кабинет на ГЕРБ, начело с министър-председател Главчев и не можем да говорим за независими служебен кабинет", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Промените, които направиха в Конституцията ПП-ДБ и те са видимо вредни", коментира депутатът от ИТН Тошко Йорданов.

Партиите си поставиха за задача да следят под зорко око действията на кабинета "Главчев".

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR