Над 160 младежи се срещнаха с българските евродепутати - защо техният глас е важен?

Андрей Ковачев: Трябва да убедим колкото се може повече български и европейски граждани да гласуват

08.04.2024 | 21:21 Редактор: Вяра Димова

Старата сграда на Народното събрание отвори врати, но не за депутатите, а за ученици. Над 160 младежи се срещнаха с българските евродепутати, които им разказаха защо техният глас е толкова важен. 

"Младият човек определя бъдещето на нашата страна. Ние сме част от ЕС и това трябва да продължи, за да можем да интегрираме своята страна", казаха ученици.

"Тези млади хора ще живея най-дълго и за тях е най-важно да определят своето бъдеще със своя собствен глас", посочи евродепутатът Андрей Ковачев.

"Две или три държави промениха законодателството, така че 16-годишните да могат да гласуват, за да може да активират младото поколение. В България виждаме апатия", смята евродепутатът Петър Витанов.

"Двете цели на националните и на европейските избори се припокриват и трябва да убедим колкото се може повече български и европейски граждани да гласуват", настоя Ковачев.

"На националните парламентарни избори ще бъде мобилизирана голяма група общественици на средно ниво, това ще измести фокуса върху местните проблеми", коментира евродепутатът Ангел Джамбазки.

Повечето партии не са обявили номинациите си за евродепутати.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.