България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите не вярват, че евроизборите ги касаят пряко, вот 2 в 1 ще усложни процеса

Трябва да се подобри видеонаблюдението, коментира Цветелина Пенева

06.03.2024 | 11:10 Редактор: Елеонора Танева

През юни месец ще избираме българските евродепутати. Все още има вероятност тогава да се проведат избори 2 в 1, ако ротацията не се случи.

"Процедурата по гласуване, която ни предстои вероятно на 9 юни, няма да се различава от парламентарните избори през миналата година. Изборният кодекс не е променян оттогава. Правилата са такива, че ще имаме интегрална бюлетина, която ще бъде хартиена, и ще има бюлетина за машинно гласуване", заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че за първи път у нас на евроизбори ще гласуваме с машини. Софтуерът ще трябва да бъде пренастроен. 

"Може да се наложи лека модификация на софтуера за гласуване, той е собственост на държавата, но модификацията се осъществява от разработчика чрез представителите му за България. На предходните избори процедурата по обществената поръчка мина гладко, софтуерът беше модифициран. Надявам се всички да са си взели поука от процедурата по сертифициране на софтуера и този път да не отиват в крайните срокове", коментира Пенева.

Пред Bulgaria ON AIR тя добави, че избирателната активност при вота за евродепутати в България е най-ниска. Повечето хора разсъждават, че това не са избори, които пряко ги касаят. 

"Това е грешно. законодателството, което се гласува в ЕП, има пряко прилагане в България, има силата на закони и те пряко влияят на нашето ежедневие. Трябва да сме активни и да гласуваме", призова гостът.

Пенева е категорична, че българите трябва да си върнат доверието в изборния процес и това зависи в голяма степен от политиците. 

На евроизборите няма да може да се гласува кой където си пожелае, обясни експертът. Изискват се три месеца уседналост по настоящ адрес. 

Председателят на Обществения съвет към ЦИК подчерта също, че трябва да се подобри видеонаблюдението на изборите, както и контролът над СИК.

"Видяхме хора, които умишлено криеха какво се прави на масата. Касирането на изборите се случи заради недобрата работа на членовете на СИК. Това доведе до вълната обжалвания. За какво са ни закони, когато няма наказания?", попита Пенева. 

Тя беше категорична, че избори 2 в 1 ще усложнят процеса на гласуване и обобщаване на резултатите.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Колко още мислите, че тази лъжа ще продължава? Докато се разграби цялата държава и властта премине изцяло към задкулисните кукловоди, които спускат решенията на ЕС и привършат фондовете и средствата за заплати на бездействащата колониална администрация ли? Не си правете илюзии. Когато войната приключи, в най- добрия случай ще сте затворници, а ако посмеете да опитате да изпратите и военнослужещи в У., едва ли ще изпитате това "щастие". Посолството няма да ви помогне. Чакаме да обявите войната. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Забраненият референдум е пряко доказателство за лъжата, наречена демокрация! Властта произтичала от народа и му принадлежала ( чл.1,ал.2 от Конституцията), но НС и Конституционният съд съзнателно пречат на "суверена" да я упражнява, защото се посягало на ЕС -" свещената крава". Същевременно суверенитетът се прехвърля с бясна скорост към Брюксел, а в България функционират номинални институции без право да приемат решения?? И какви са възможностите- нагласени избори на посолството ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Спрете да лъжете
преди 1 месец
Изборите са манипулирани откакто ги има по нашите географски ширини. Още не сме получили отговор на въпроса какво правеше онзи министър с флашката при машините? Отделно всички партии и депутати служат на разни посолства, т.е. чужди държави и корпорации, за което трябваше да бъдат съдени за държавна измяна и шпионаж, ако имаше прокуратура, а не да присвояват средства от бюджета. И за кого да гласувам, когато никой не представлява гражданите, а изпълнява заповеди отвън? Сигнализирай за неуместен коментар