Автошколи организираха симулации на шофиране под въздействие на алкохол и наркотици

Според автомобилни експерти законите са добри, но не се спазват

06.04.2024 | 13:47 Редактор: Толя Стоянова

Симулации на шофиране под въздействие на алкохол и наркотици оргаинизараха за шофьори и кандидат-шофьори автошколи във Велико Търново. Водачи на мотоциклети и автомобили изпробваха на симулатор различни опасни ситуации на пътя и получиха съвети от автоексперти.

"Определено не се вижда и не трябва хората да карат под въздействието на алкохол или наркотици. Доста смъртни случаи по пътищата. Смятам, че трябва да има повече такива устройства във всяка автошкола", каза Валентин, който е шофьор.

Според автоинструктори също трябва да има повече такива симулатори във всяка школа, които да намалят произшествията на пътя.

"Подготвили сме симулатор, който представя напълно реални ситуации за хора, които имат нужда или от опресняване на знанията, или сега започват шофьорски курс", посочи автоинструкторът Красимир Йорданов.

"Хобито на мотоциклетизма много се разви за последните 20 години. В момента всякакви възрастови групи карат мотори. Опитваме се да обясним на хората, че протекторите трябва да присъстват навсякъде - якета, панталони, каски, оборудването да е на ниво", призова автомобилният експерт Мария Луиза Раева.

Автомобилните експерти коментираха и готвените промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат по-сериозни санкции за нарушителите. Те подкрепят новите мерки, но са категорични, че и сега законите са добри, но не се спазват.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Вижте повече в репортажа.