При избори 2 в 1 ще спестим разходи, ще може да се гласува с една машина

За вота за Европейски парламент се изисква уседналост, докато за парламентарните - не

03.04.2024 | 09:59 Редактор: Тодор Петров
При избори 2 в 1 ще спестим разходи, ще може да се гласува с една машина

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира възможността предстоящите избори да са 2 в 1 на 9 юни.

"Ако изборите са на една и съща дата, ще се спестят разходи - логистика и транспорт, свързани с машинното гласуване, разходи за възнаграждения на избирателните комисии. Трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес", обясни тя.

Нейкова допълни, че има различни избирателни права за избиратели и кандидати. За изборите за Европейски парламент се изисква уседналост, докато за парламентарните - не. 

"При двата вида избори избирателни секции се разкриват на различни места. Такава комбинация не сме имали досега. Има изискване в Изборния кодекс за бюлетините", заяви още тя за БНТ.
 
По думите ѝ, ако изборите са 2 в 1 се позволява дадена партия да запази номера си, когато е регистрирана за участие и в двата вида избори. 

"Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласуване и повече не могат да бъдат използвани. Ще трябва да се обърне специално внимание на изработването на електронните бюлетини", допълни Камелия Нейкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR