Отбелязваме 145 години от обявяването на София за столица

Празникът ще бъде посрещнат с изложби, концерти, исторически маршрути и филмов фестивал

03.04.2024 | 08:49 Редактор: Беатрис Младжова
Отбелязваме 145 години от обявяването на София за столица

Столичната община отбелязва 145 години от обявяването на София за столица на България. На 3 април - 22 март по стар стил - през 1879 година Учредителното събрание във Велико Търново избира за столица на Княжество България град София. Предложението е на професор Марин Дринов - историк, учен и държавник.

Празникът ще бъде отбелязан с изложби, концерти, исторически маршрути и филмов фестивал.

Сградите на ул. "Московска" №33 и ул. "Париж" №1 отварят врати за посещения. От 1 до 14 април в Галерия на открито в парка пред НДК (до кино "Кабана") е представена изложбата с илюстрациите към книгата "Моята София и други образи".

От 11.30 ч. в градина "Кристал" ще бъде открита изложба, посветена на един от символите на града, залегнал и в герба - планината Витоша. В 12.00 часа Софийският духов оркестър ще изнесе концерт.

С вход свободен столичани и гостите на града ще могат да разгледат експозициите в Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ - галерия музей "Дечко Узунов" и галерия "Васка Емануилова".

Регионалният исторически музей - София също ще отвори безплатно врати за постоянната експозиция и временните изложби в сградата на площад "Бански" №1.

Безплатно ще могат да се разгледат и археологическите останки под бул. "Княгиня Мария Луиза" в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика".

17 от станциите на Софийското метро ще бъдат огласени на 3 април от музиката на млади софийски музиканти. Днес започва тридневен филмов фестивал в кино "Влайкова", където ще се прожектират документални филми, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС