Проблем със задължителните имунизации: Масово не се ваксинираме против тетанус и дифтерия

Д-р Спасов: МЗ не провежда информационна кампания, използвайки национални и социални медии

02.04.2024 | 18:43 Редактор: Толя Стоянова

По-малко от половината са имунизираните срещу тетанус и дифтерия от целевата група през 2023 г. Това показват данните на Министерството на здравеопазването. Имунизацията срещу тетанус и дифтерия е в задължителния списък с ваксини.

Кампанията тече и в момента, но данни за тази година все още няма. През миналата година ваксината е била поставена на 208 845 лица, или едва 47% от възрастните, които по списък подлежат на имунизация. 

Картината при новородените е различна. Там здравното министерство отчита висок обхват. 93% от новородените са с поставени задължителни ваксини. Висок е процентът и на ваксинираните срещу хепатит Б - 97,2%, а срещу туберкулоза - 96,5%.

От началото на януари тече кампанията по задължителна реимунизация срещу тетанус и дифтерия на наборите, завършващи на девет. Сред тях е и Деси. Тя е набор 89 и е призована от лекуващия си лекар.

"Получих съобщение от д-р Спасов, че трябва да се реимунизирам и така разбрах, че ми е належащо да направя тази ваксина. Иначе знаех, че определени ваксини се реимунизират на повече години", каза Деси.

Тетанус е остра инфекциозна болест, която ако се развие, в над 90% от случаите води до фатален край. Ваксинацията се извършва в първата година след раждането, а оттам насетне следват реимунизации на 2, 6, 12 и 17 години, както и на всеки 10 години след 25-годишна възраст.

"В България има проблем с провеждането на задължителни имунизации. От една страна МЗ не провежда информационна кампания, използвайки национални медии или социални медии за запознаване на българските граждани, това е вменено основно на ОПЛ", коментира д-р Мирослав Спасов.

"Чрез софтуера, който ползвам, мога да организирам кампании. В края на годината поне 98% от пациентите ми са обхванати. Винаги има такива, които било то по медицински противопоказния или живеят в чужбина, не могат да бъдат обхванати. За тези хора не можем да направим нищо", добави д-р Спасов.

От 1 април Министерството на здравеопазването е с обновен специализиран сайт "Плюсмен", където може да бъде намерена информация за всички видове ваксини. Това обаче не отменя задълженията на лекуващите лекари, се казва в позиция до Bulgaria ON AIR.

Въпреки че броят на неваксинираните за миналата година е голям, във ведомството не са постъпвали данни за глобени лични лекари или пациенти.

Според доклад за Икономическия принос на лечебните заведения в България, подготвен за БЛС, средната възраст на практикуващите лекари е 55 г., на медицинските сестри - 53 г., на фелдшерите - 60 г., а на акушерките - 49 г.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.


1
1 rate up comment rate down comment 2
Васко
преди 1 седмица
Ами като погледнете листовката на точно тази ваксина, виждате че в нея се съдържа живачното съединение тиомерсал. Моят син точно след тази помия получи аутизъм, спря да говори, взе да маха с ръце като вентилатор, ама тогава не предполагах че са такива последствията, жената - промито от университета медицинско лице и ходихме на имунизации по график и се радвахаме. На ти сега радост! Естествено, че няма да се бодат хората! Сигнализирай за неуместен коментар