"Политико": Държавите от ЕС са изхвърлили минимум 215 млн. дози ваксини срещу Ковид-19

Стойността им възлиза на 4 млрд. евро

18.12.2023 | 14:15 Редактор: Деси Николова

Поне 215 млн. дози Ковид-19 ваксини, купени от страните от Евросъюза в разгара на пандемията, са изхвърлени оттогава. Стойността им е 4 млрд. евро и тази оценка със сигурност е занижена, сочи анализ на "Политико".

След одобряването на първите ваксини срещу коронавирус в края на 2020 г. страните от ЕС колективно поръчаха 1,5 млрд. дози (над три на човек в ЕС). Много от тях вече са изхвърлени.

Изчисления, базирани на достъпни данни, показват, че страни от ЕС са бракували средно по 0,7 дози на глава от населението. Първа в тази класация е Естония с над 1 доза на жител, следвана от Германия, която е изхвърлила най-голям брой дози ваксини – 83 млн., пише издаваното в Брюксел "Политико", което прилага данни за 19 страни членки на ЕС.

За България данните са 0,3 на глава от населението и общо 1 931 992 ваксини.

Според изчисленията, ако средните данни се приложат към останалата част от ЕС, това ще означава над 312 млн. унищожени ваксини, информира БНР.

"Политико" изчислява стойността на 215 млн. ваксини на над 4 млрд. евро на база на цени, съобщавани в медиите поради липса на публична информация. За страни, които съобщават само общият брой унищожени ваксини, без да уточняват типа, изданието използва средна цена от 19,39 евро на база на данни, предоставени от други страни. 

Снимка: Pixabay


1
4 rate up comment rate down comment 0
лобизъм
преди 4 месеца
Който ги е поръчал и купил - в ЗАТВОРА! Тези пари са на данъкоплатците! Сигнализирай за неуместен коментар