Главчев: Ще представя кабинет от некорумпирани и неопетнени експерти

"До 7 дни смятам, че този мандат трябва да бъде изпълнен", заяви президентът

30.03.2024 | 14:30 Редактор: Вяра Димова
Главчев: Ще представя кабинет от некорумпирани и неопетнени експерти

Президентът Румен Радев избра новия служебен премиер. Официално мандатът получи председателят на Сметната палата Димитър Главчев, който трябва да предложи кабинет в 7-дневен срок. 

"Партиите, които не успяха да осигурят стабилно управление, успяха да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в тясна рамка. Направиха го чисто механично. За да се нагърбиш с управлението на страната и то в криза не е достатъчно да си част от администрацията да смениш офиса си с този на мин.-председател, а да имаш психологическата нагласа и готовност да се заемеш с тази трудна задача. Страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза", заяви Радев.

Димитър Главчев единствено прие да се нагърби с високата мисия.

"До 7 дни смятам, че този мандат трябва да бъде изпълнен. Очаквам ви най-късно в събота - 6 април да определите състав на Министерски съвет, тогава ще поканя и на консултации политическите партии. Очаквам от вас кабинет, който да е максимално политически неутрален, който да работи в интерес на българските граждани и България", добави Радев.

От своя страна вече служебният премиер Димитър Главчев заяви, че това е трудно решение, но алтернативата е била да се хвърли държавата в конституционна криза с неясни последици.

"С отговорност подхождам към разписаното в Конституцията и ще го изпълня. Заявявам, че ще представя състав на правителство равноотдалечен от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени експерти. Ще направя така, че да не се срамувате при подписване на указа за правителство. Наясно съм, че функцията на служебното правителство е организиране на честни избори, но основната функция на управлението е да подобрява живота на гражданите, ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. Ще представя кандидатите и на политическите сили. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно", даде заявка Главчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)