От НС до Сметната палата - кой е Димитър Главчев?

Влиза в политиката като депутат още през 2009 г.

30.03.2024 | 13:05 Редактор: Вяра Димова

Президентът Румен Радев избра новия служебен премиер. На поста ще застане председателят на Сметната палата Димитър Главчев. Негова ще е задачата да състави кабинет, който да организира следващите парламентарни избори. 

Бъдещият служебен премиер е икономист по образование и едно от знаковите лица на партия ГЕРБ, с която влиза в политиката като депутат още през 2009 г. Главчев участва в работата на редица комисии, включително заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, докато е народен представител в 6 парламента. Той е и председател на 44-ото НС от 19 април 2017 до 17 ноември 2017 г. 

Главчев взема решението да се оттегли от заемания пост заради напрежение, възникнало след прочитане на декларация от лидера на БСП Корнелия Нинова и нейното последвало отстраняване от зала. 

Той е и един от инициаторите и участниците в изготвянето на Закона за Сметната палата, приет през 2010 г., който е в основата на сега действащия закон. Избран е за председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г. от 49-то Народно събрание, със 148 гласа "за". 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)