Тагарев и Габриел призоваха за бърз служебен кабинет, Калин Стоянов апелира за честни избори

Не можем да си позволим да останем в безтегловност дълго време, настоя военният министър

29.03.2024 | 13:33 Редактор: Толя Стоянова

Ден след третата върната папка на ход са разговорите за шестия служебен кабинет на Румен Радев. Президентът отново постави фокус върху промените в Конституцията, които ограничават избора на служебен премиер.

"Опциите са изключително стеснени. Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор е лимитиран, той не може да доведе до най-добрия развой. Така, както бяха изготвени тези промени, всякакви подводни камъни могат да се появят. Аз ще направя всичко възможно да изпълня изискванията на Конституцията", каза президентът Румен Радев.

Според него разговорите до момента вървят спокойно и конструктивно, а премиерът в оставка Николай Денков се разграничи от темата за служебния кабинет. Министърът на външните работи в оставка Мария Габриел подчерта, че служебното правителство трябва да се сформира бързо.

"Смятам, че е от полза да няма безвремие, но това не означава да бъдат претупани неща, така че за мен е важно да има яснота за начина, по който ще се случи и какви ще бъдат сроковете", заяви Габриел.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев също беше категоричен, че процедурата за сформиране на служебен кабинет не трябва да бъде бавена.

"Сферата на сигурността е толкова сложна, че не можем да си позволим да останем в безтегловност за дълго време", коментира Тагарев.

На дневен ред са и предстоящите избори. Въпреки че все още няма дата за предсрочния парламентарен вот, настоящият министър на вътрешните работи Калин Стоянов беше категоричен: "Който и да организира тези избори, те трябва да са честни и спокойни".

Четири срещи още предстоят с потенциални кандидати за министър-председатели в служебно правителство, а след консултациите президентът Радев трябва да каже кой е неговият избор и да издаде Указ за назначаване.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)