Ще има ли компромис? ГЕРБ и ПП-ДБ възобновиха разговорите за правителство

Шансовете изглеждат по-малко от 50%, смята Румяна Бъчварова

24.03.2024 | 13:22 Редактор: Беатрис Младжова

ГЕРБ и ПП-ДБ възобновиха разговорите за правителство, но какви са шансовете да има кабинет с първия мандат? В предаването "Опорни хора" бившият вицепремиер Румяна Бъчварова заяви, че за да се случи правителството, вече ще е нужен компромис за Мария Габриел и Асен Василев. На този фон министърът на здравеопазването в оставка Христо Хинков обяви, че е получил покана да остане, ако се случи ротацията, но категорично е отказал.

"Доскоро шансовете изглеждаха като 50:50 да има правителство с първия мандат. Сега изглеждат доста по-малки от 50. Но е важно да си отговорим кой има интерес от кабинет и какъв ни е нужен на нас като държава", заяви бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Компромисът и нов преговорен екип според нея са ключът към успех за това да има правителство. 

"Ако не се направи някакъв компромис с присъствието на Мария Габриел в този кабинет, няма да има кабинет. Не мисля, че има положителен ход за нея. Асен Василев пък е един от лидерите на партията и това би означавало голяма криза за нея", добави тя.

Въпреки, че не се знае дали ще има оттегляне на Габриел или Василев, здравният министър намекна, че е бил поканен да остане в кабинета.

"Под една или друга форма ми беше казано, че няма да бъда сменян, ако аз пожелая да остана", каза министърът на здравеопазването в оставка Христо Хинков.

Докато е повече от ясно, че Христо Хинков няма да е част от управлението, ако се случи ротацията, то очакванията са в понеделник да дойде и развръзката ще има ли изобщо кабинет Габриел.

Вижте повече във видеото.