На Тодоровден конни полицаи показаха умения в Бенковски

Специалната структура изпълнява ангажименти по охрана на обществения ред, главно в паркове в София

23.03.2024 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

В столичния квартал "Бенковски" отбелязаха празника Тодоровден с традиционните кушии. Десетки бяха и гражданите, дошли на площад "Биримирци", за тържественото откриване на празника. След като групата на "Конна полиция" пристигна на площада, бе отслужен тържествен водосвет за здраве. Според народните обичаи Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден, именно за това най-интересният момент от празничния ден е кушията.

На конниците първо бяха раздадени гевреци от девойки, облечени в народни носии. Беше им дадена и питка.

"Предимно ги използваме за охрана на обществения ред, на паркове, градинки, трудна е работата на полицаите, които съвместяват двете длъжности - полицай и водач на служебно животно. Кончетата са специфични животни, трябват умения за воденето им", подчерта директорът на СДВР Любомир Николов.

В празничното честване, организирано от СДВР с подкрепата на Столична община участваха директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов и ръководството на дирекцията.

Тържественото откриване на празника започна на площада в кв. "Бенковски" с празничен ритуал и водосвет. Служителите от група „Конна полиция“ премериха майсторство в ездата и надскачането на препятствия. С демонстрациите ездачите на породистите коне зарадваха стотици гости, дошли да се насладят на първокласните изпълнения. След оспорвана надпревара, бяха отличени най-добрите: на първо място е  мл. инспектор Тодор Рачев с кобила Палома; втори е мл. инспектор Михаил Михайлов с кобила Кадия; трети се класира мл. инспектор Божидар Каракушев с кобила Легенда.                            

След  връчването на наградите, участниците в състезанието направиха почетна обиколка на стадиона. За празничното настроение на състезателите и гостите се погрижи и духовият  оркестър на Академията на МВР с диригент Александър Иванов.

Снимка: БГНЕС