Тодоровден е! Традицията повелява на трапезата да има определени ястия

Повод да почерпят имат Тодор, Теодор, Теодора, Теди, Тодорка

23.03.2024 | 08:25 Редактор: Елеонора Танева
Тодоровден е! Традицията повелява на трапезата да има определени ястия

Днес е Тодоровден - църковният празник, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на св. Теодор Тирон. Почитта към св. Теодор е засвидетелствана още в ранните векове.

Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. На този ден се организират и надбягванията с коне.

Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията.

Победителят в кушията се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

На този ден не се яде целия ден праз лук, за да няма болести по конете. Замесват се също празнични пити, от които се дава и на конете. На трапезата трябва да има още  варено жито, постни чорби и ястия.

Друг много популярен ритуал на този ден е миенето. В ранни зори се къпят малките деца, за да не боледуват, пише dnes.bg.

Преди кушията жените трябва да измият косите си с вода, в която е престояла слама от конските ясли. Миенето става в леген, а когато конете и ездачите тръгнат към кушията, жената плисва водата след тях. Така им пожелава успех, а нейната коса ще стане лъскава и здрава като конската грива. След това вече е забранено да се мият косите, особено след залез слънце. Смята се, че това носи болести.

Имен ден празнуват Тодор, Тодора, Тодорка, Божидар, Божидара, Дора, Доротея, Теодор, Теодора.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)