10-годишни момичета раждат бебета в Сливен, ДАЗД търси варианти за превенция

В Семейния кодекс отпадна възможността за сключване на брак на непълнолетни лица с разрешение на съда

21.03.2024 | 21:26 Редактор: Елеонора Танева
10-годишни момичета раждат бебета в Сливен, ДАЗД търси варианти за превенция

Проблемът с ранните бракове и раждания е изключително сериозен за сраната ни, тъй като са установени случаи на деца, които са родили на 10, 11 и 12  години. Сливен е един от регионите, в които са идентифицирани най-много такива случаи. С оглед на това е отчетена необходимост да бъдат приложени конкретни мерки, информационни кампании, програми за информиране, изграждане на системи и механизми за работа с родителите, с разширените семейства, с гражданското общество за промяна на нагласите и изграждане на модели на поведение, които да не допускат тази форма на насилие над деца. Това обясни главният секретар на Държавната агенция за закрила на детето Камелия Николова по време на втората междуинституционална среща по проблемите на детските бракове и раждания в Сливен.

По думите ѝ опитът, който се придобие от работата в Сливен, ще се приложи и в други региони на страната, с концентрация на случаи на детски бракове и раждания. По предложение на Държавната агенция за закрила на детето в Семейния кодекс отпадна  възможността за сключване на брак на непълнолетни лица с разрешение на съда.

По време на срещата представителите на различни институции споделиха опита си в работата по превенция на ранните бракове и раждания и предизвикателствата, пред които са изправени. 

Участниците в срещата отчетоха необходимостта да се работи както с децата, така и с родителите им, лицата, които полагат грижи за децата. И почертаха, че е наложително всички заинтересовани страни да работят съвместно и да търсят подходи и решения, в общностите, в които ранните бракове и раждания все още се случват.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)